Gemeente Heusden


Begroting 2005: college kan afspraken raadsprogramma volledig nakomen 20-9-2004

Gemeentelijke belastingen ondanks zwaar weer binnen de perken gebleven

Het college van Heusden kan de afspraken die zijn gemaakt in het raadsprogramma volledig nakomen. Dit ondanks de fikse bezuinigingen van het rijk. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de Begroting 2005. Bovendien kunnen de gemeentelijke belastingen binnen de perken blijven. Het college van Heusden is erin geslaagd een aantal maatregelen te treffen waardoor de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in de periode 2005 tot en met 2008 jaarlijks slechts met 3% boven de inflatie hoeft te stijgen. Centraal daarbij stonden maatregelen op het gebied van efficiency, ambitie en inkomstenverhoging. Ook de verhogingen van de afvalstoffenheffing en het rioolrecht kunnen binnen de perken blijven.

Ruim twee jaar stelde de gemeenteraad van Heusden zijn programma voor de periode 2002-2006 vast. Het college is erin geslaagd een groot deel van de afspraken die daarin staan opgenomen, na te komen. Bovendien is er daadwerkelijk aan de slag gegaan op een aantal belangrijke punten. Op dit moment zijn onder meer de volgende zaken afgerond óf in uitvoering: sportcentrum Die Heygrave (nagenoeg afgerond), bedrijvenpark Het Hoog (in uitvoering), stadhuis Heusden (in uitvoering), centrumplan Drunen (in uitvoering), reconstructie Mommersteeg (nagenoeg afgerond). In deze raadsperiode zal bovendien gestart worden met onder andere de uitvoering van: parallelstructuur/Parklaan, upgrading zwembad Het Run, reconstructie Schoolstraat en de reconstructie Wolput. Ook is inmiddels begonnen met de ontwikkeling van het centrumplan Vlijmen.

Gevolgen voor burgers
Bij de Voorjaarsnota bestond de verwachting, dat het nodig zou zijn de OZB te verhogen met 7% boven de inflatie. Dankzij een aantal maatregelen is dit beperkt kunnen blijven tot 3% extra boven de inflatie. Voor de afvalstoffenheffing en het rioolrecht geldt de afspraak, dat de daarvoor te hanteren tarieven kostendekkend moeten zijn. Op basis van het nieuwe rioolplan kan de verhoging van de rioolrechten beperkt blijven tot 0,75%. Vanwege de inzet van een deel van de zogeheten egalisatiereserve en dankzij voordeligere uitbesteding van werkzaamheden is het voldoende om de afvalstoffenheffing te verhogen met 3% (inclusief de inflatiecorrectie). Om een indruk te geven: voor een gemiddeld gezin betekent dit een stijging van de gemeentelijke lasten van ongeveer 18,-- per jaar.

Voor de jaren 2005 en 2006 worden de tekorten ten laste gebracht van de in het verleden opgebouwde reserves. Het gaat hier om naar verwachting 1,6 miljoen euro. Mede hierdoor kan in het jaar 2008, maar misschien zelfs al in 2007, een sluitende begroting worden gepresenteerd. Daarbij is het dan wel belangrijk dat de gemeente niet opnieuw geconfronteerd wordt met extra rijksbezuinigingen.