Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van Estée Lauder Companies, BorstkankerVereniging Nederland en KWF Kankerbestrijding

Borstkanker doodsoorzaak nummer één bij vrouwen die overlijden aan kanker

Amsterdam, 21 september 2004 - Onder het motto 'Ga borstkanker te lijf' vragen KWF Kankerbestrijding en BorstkankerVereniging Nederland de hele maand oktober extra aandacht voor borstkanker. Dit doen zij geïnspireerd door de internationale 'breast cancer awareness month', waartoe Estée Lauder Companies het oorspronkelijke initiatief heeft genomen. In ons land krijgt ruim 1 op de 9 vrouwen ooit borstkanker. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks overlijden er ruim 3.300 vrouwen aan de ziekte, wat borstkanker doodsoorzaak nummer 1 maakt onder vrouwen die overlijden aan kanker. Dankzij onderzoek dat mede door KWF Kankerbestrijding is mogelijk gemaakt, zijn de perspectieven voor borstkankerpatiënten de afgelopen jaren sterk verbeterd. De vijfjaarsoverleving bedraagt al 80 procent en de tienjaarsoverleving 69 procent. Maar ondanks het feit dat er in Nederland al veel is bereikt, valt er nog veel te verbeteren.

Activiteiten borstkankermaand

KWF Kankerbestrijding en de BorstkankerVereniging gaan de hele maand oktober in samenwerking met verschillende organisaties en bedrijven zowel landelijk als regionaal acties voeren om bewustwording met betrekking tot borstkanker te stimuleren en om vrouwen nog beter te informeren over borstkanker. Op 1 oktober aanstaande wordt de borstkankermaand ingeluid met de Walk for Women in Den Haag, georganiseerd door de BorstkankerVereniging. Estée Lauder Companies organiseert op
5 oktober een forum - geleid door Catherine Keyl - met vooraanstaande en leidinggevende vrouwen en mannen uit Nederland. Met hen wordt de rol besproken die zij kunnen spelen in de strijd tegen borstkanker. Om de aandacht voor borstkanker te vergroten zal de Dam in Amsterdam die avond op spectaculaire wijze 'pink' worden verlicht. Dit is onderdeel van het Global Landmarks Illumination Initiative van Estée Lauder: in oktober worden over de hele wereld bekende gebouwen en plaatsen verlicht waaronder de Tafelberg in Kaapstad en de Harbour Bridge in Sydney. Daarnaast deelt Estée Lauder Companies op haar verkooppunten 'Pink Ribbons' en informatiefolders uit.

De Pink Ribbon is het symbool voor betrokkenheid bij borstkanker. Ook de BorstkankerVereniging zal Pink Ribbons verspreiden.

Tijdens de borstkankermaand introduceert KWF Kankerbestrijding 'de roze tas' een basisinformatiepakket voor nieuwe borstkankerpatiënten. In deze tas wordt naast de KWF-voorlichtingsbrochures informatie opgenomen van alle instanties die mogelijk iets voor de patiënten kunnen betekenen. Verder zal KWF Kankerbestrijding informatie verstrekken onder meer door een nieuwe internetmodule, een informatiekaartje met feiten over borstkanker, brochures en via de gratis KWF Hulp- en Informatielijn.

Feiten & cijfers

In ons land krijgen elk jaar ruim 11.000 vrouwen borstkanker (bron: Incidence of Cancer in the Netherlands 1999/2000, VvIK 2003). Naar schatting zijn er in Nederland ruim 100.000 vrouwen die borstkanker hebben (gehad). Jaarlijks overlijden er ruim 3.300 vrouwen aan de ziekte. Dit betekent dat circa 1 op de 20 ooit aan de ziekte zal overlijden. KWF Kankerbestrijding subsidieert al 55 jaar wetenschappelijk kankeronderzoek en geeft al meer dan 25 jaar voorlichting aan (borst)kankerpatiënten. Momenteel subsidieert KWF Kankerbestrijding
40 onderzoeksprojecten op het gebied van borstkanker, wat neerkomt op een investering van circa 20 miljoen euro. Hoe meer onderzoek er gedaan kan worden, hoe sneller de behandelingen en de kwaliteit van leven na de behandeling zullen verbeteren. Ook ondersteunt KWF Kankerbestrijding de BorstkankerVereniging financieel (in 2004 met een bijdrage van 350.000 euro).

De BorstkankerVereniging is de patiëntenvereniging voor borstkankerpatiënten en erfelijk belasten. Kerntaken van de vereniging zijn naast bewustwordingsactiviteiten ook lotgenotencontact, informatie en voorlichting en belangenbehartiging. In het kader van deze laatste taak zet de BorstkankerVereniging zich in voor verbetering van de borstkankerzorg. Op 1 oktober 2003 heeft de BorstkankerVereniging hiervoor aandacht gevraagd bij minister Hoogervorst met het boekje 'Kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief voor onderzoek en behandeling van borstkanker'. Vroege diagnose, snelle en goede behandeling in speciale mammateams in ziekenhuizen is een van de doelen waar ook de komende borstkankermaand aandacht voor wordt gevraagd.


---

Mededeling voor de redactie,