Ingezonden persbericht


EMBARGO tot dinsdag 21 september 2004, 15.15 uur

Nederland~ICT: Verlaag BTW tarief op breedband naar 6%

Nederland~ICT, de branchevereniging van de ICT sector, is redelijk positief over de hoofdlijnen en ambities in de miljoenennota. Toch is Nederland~ICT bezorgd over het lage tempo van de uitwerking en de afwezigheid van beschikbare middelen die de hoge ambities moeten waarmaken.

Goed gebruik van ICT is de hefboom die de Nederlandse economie weer op gang helpt. In de miljoenennota en de EZ begroting is aandacht voor het belang van ICT en daarmee voor de structurele groei van de Nederlandse economie.

Toch is dit onvoldoende. Nederland~ICT is van mening dat het gebruik van breedbandige aansluitingen door huishoudens moet worden gestimuleerd. Sociaal maatschappelijke problemen in Nederland, zoals in de zorg en het onderwijs, worden door inzet van een goede ICT infrastructuur sneller opgelost. Nederland~ICT stelt daarom een verlaging van het belastingtarief van breedbandige aansluitingen voor van 19% naar 6%. Doelstelling moet zijn dat 50% van de huishoudens binnen twee jaar is aangesloten op breedband.

"Het verlenen van toegang tot on-line dienstverlening is geen luxe artikel, maar een noodzaak voor studenten, patiënten, burgers, werknemers, senioren en wie dan ook. Zoals in de EZ begroting staat, is breedband van strategisch belang voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Nederland en geeft het een impuls aan de kenniseconomie. Voor de ontwikkeling van nieuwe diensten door de overheid is het ook van belang dat iedereen toegang heeft tot een goede breedbandverbinding. Zo kan zorg op afstand goedkoper en ook sneller geaccepteerd worden. Goede en betaalbare zorg is tenslotte een speerpunt in de miljoenennota. Net zoals kranten en tijdschriften binnen het lage tarief vallen, moet dat met breedband ook het geval zijn." aldus Sylvia Roelofs, directeur van Nederland~ICT.

Nederland~ICT behartigt de economische belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die meer dan 25 miljard Euro omzet en ruim 200.000 medewerkers telt, is Nederland~ICT dé woordvoerder van de Nederlandse ICT-sector. Nederland~ICT is het samenwerkingsverband van de brancheverenigingen FENIT (informatie- Persinformatie technologie), VIFKANTEC (kantoortechnologie), ICT Telecom (telecommunicatie) en de belangenorganisaties ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT (ICK-CAO).


---

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht