Ingezonden persbericht


Persbericht
20 september 2004

Nota van beantwoording windturbines roept bij de inwoners veel verontwaardigde reacties op

Bij de werkgroep 'Geen Windmolens bij Woonwijken' hebben bijzonder verontwaar- digde indieners van bedenkingen tegen windturbines zich beklaagd over de wijze waarop de Provincie hiermee is omgegaan. De indieners hebben serieus hun best gedaan onderbouwde bedenkingen in te dienen. Zij voelen zich nu volledig weggezet door de wijze waarop GS met de 'Nota van Beantwoording' hierop heeft gereageerd. Op een enkel punt na zijn alle bedenkingen van de 4500 indieners 'ongegrond' verklaard.

De beantwoording wordt als burgeronvriendelijk, onzorgvuldig en onfatsoenlijk ervaren, doordat :

- argumenten niet serieus worden genomen

- antwoorden niet juist zijn

- antwoorden niet onderbouwd zijn

- antwoorden net zo subjectief zijn als indieners wordt verweten

- veel argumenten worden weerlegd onder verwijzing naar een aanvullende MER, die de indieners volslagen onbekend is en waarop bezwaar niet mogelijk is

- wordt beweerd dat de commissie MER akkoord heeft gegeven, zonder dat indieners kunnen controleren is of dit wel zo is.

Zo constateert de werkgroep dat zij zelf bij minstens 33 geuite bedenkingen niet staat vermeld en dat op andere bedenkingen helemaal niet wordt ingegaan. Zo is het veel inwoners vergaan.

In de 'Nota' wordt erkend dat 's nachts het geluid van windturbines niet zal opgaan in het verkeers-lawaai, zoals tot nu toe steeds is beweerd. Maar GS doet daar verder niets mee. Zij verschuilt zich achter het ministerie VROM, met als argument: 'VROM heeft tot op dit moment (nog) geen aanleiding gezien om van de AmvB (de voorschriften) af te wijken'. Dat 'nog' staat tussen haakjes, dus het ligt kennelijk in de verwachting dat VROM in de toekomst dat wèl kan gaan doen. De Provincie heeft tegenover inwoners haar eigen verantwoordelijkheid en mag hen - ondanks VROM - daarom geen enkel risico laten lopen.

In de 'Nota van beantwoording' staat iets essentieels: 'Het is uiteraard niet mogelijk om de effecten a.d.h.v. metingen te beschrijven, omdat de turbines er nog niet staan'. Een risicovolle opmerking, want het betekent dat geluidoverlast nu met theoretische modellen is berekend en achteraf meten is voor de bewoners te laat!

Met het veelvuldig noemen van mitigerende maatregelen tracht GS iedereen in slaap te sussen. Want in de praktijk werkt dat natuurlijk niet. Wie zou dat moeten handhaven tegenover exploitanten, die al hebben aangegeven niet mee te zullen werken wanneer dit teveel draaiuren kost? Hun financieel rendement is namelijk afhankelijk van de KWuur-opbrengst, waaraan forse subsidie-inkomsten zijn verbonden.

Bovendien wordt gesteld dat mitigerende maatregelen pas aan de orde komen wanneer de wind-turbines er al staan. Dit dus als garantie en geruststelling te gebruiken - zonder ook maar iets te preciseren - is volkomen ongeloofwaardig. En het vertrouwen van de burgers is door de 'Nota' toch al in sterke mate geschonden. De werkgroep heeft nu alle hoop gevestigd op de Provinciale Staten, dat zij als volksvertegenwoordigers in december - wanneer de uiteindelijke beslissing wordt genomen - de inwoners recht zullen doen en het vertrouwen in de provinciale overheid weer zullen herstellen.

Los van dit alles komt de locatie Woerden-Harmelen in de onderlinge vergelijking als meest slechte uit de bus. Het afwijzen ervan zou dan ook een volkomen logische beslissing zijn.

Nadere informatie: J. Bakker, 0348-44.2016
-----------------------
'Geen Windmolens bij Woonwijken'


---- --