Bond van Nederlandse Architecten

Amsterdam, 21 september 2004

De sloop van het architectuurbeleid

BNA: kortzichtige en onevenredig grote bezuinigingen

De sloop van het stimuleringsbeleid voor architectuur is ingezet. Uit de cultuurnota "Meer dan de som'' blijkt dat verschillende instellingen en organisaties hun subsidie kwijt gaan raken. Niet alleen zijn de adviezen van de Raad voor Cultuur overgenomen om de subsidies aan Archis, Internationale Biënnale NL en Architectuur Lokaal stop te zetten, maar ook alle geadviseerde verhogingen zijn niet gehonoreerd. Archined, Archiprix, Berlage Instituut, Bonas en Europan krijgen er dus niets extra bij en het NAi krijgt maar 100.000 euro meer in plaats van de geadviseerde 250.000 euro. Als doekje voor het bloeden krijgt het Rietveldpaviljoen in Venetië, waarover de Raad voor Cultuur negatief had geadviseerd, toch ruim 20.000 euro. Het Stimuleringsfonds voor Architectuur is relatief ontzien, maar de Belvedereregeling is aanzienlijk gekort.

Zeer teleurstellend is dat de hele sector architectuur ten opzichte van het advies zo'n 320.000 euro minder krijgt. Dat komt boven op de ruim 650.000 euro die de sector al minder kreeg conform het advies van de Raad voor Cultuur. Per saldo betekent een en ander een fikse aderlating voor het architectuurbeleid, vooral omdat zelfs de als goed beoordeelde instellingen nu financieel een pas op de plaats moeten maken. In feite betekent dat een teruggang. Daarmee komt niets terecht van het principe 'snoeien-en-laten-bloeien' dat de basis vormde van het advies de Raad voor Cultuur in de sector architectuur.

De BNA constateert dat het kabinet flink het mes zet in het door zijn voorgangers in gang gezette architectuurbeleid. Nationaal en internationaal heeft dit beleid met relatief geringe financiële inspanning zijn vruchten afgeworpen. Nederlandse architecten werken in toenemende mate en met succes in het buitenland. Het binnenlandse architectuurklimaat vervult in de wereld een voorbeeldfunctie.

Het is, volgens de BNA, cultureel, economisch en maatschappelijk gezien kortzichtig om de investering in het architectuurklimaat onevenredig zwaar te verminderen. Onbegrijpelijk is bijvoorbeeld het schrappen van de financiële steun aan Architectuur Lokaal juist nu in de Nota Ruimte van het kabinet de centrale sturing van het ruimtelijk beleid wordt overgeheveld naar provincies en gemeenten.