Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 21 september 2004

Embargo tot 15.15 uur

Kabinet heeft de mond open, maar de portemonnee dicht

Het kabinet 'acht het zeer belangrijk voor de samenleving dat kinderen en jongeren tot verantwoordelijke burgers opgroeien'. De investeringen die daarvoor nodig zijn, blijven in de begroting echter uit, vindt de Nationale Jeugdraad. Het kabinet koos 'meedoen' als haar slogan. Blijkbaar geldt dit niet voor jongeren.

In het huidige beleid kiest de regering ervoor de kwaliteiten van jongeren niet te benutten. De focus ligt alleen nog maar op jongeren die last veroorzaken. Wat overblijft, is een uitgekleed jeugdbeleid dat zich vanuit een negatief perspectief met jongeren bezighoudt. Aandacht gaat uit naar jonge criminelen, schoolverlaters en jongeren met achterstanden. Weliswaar geen onbelangrijke groep, maar nu zijn de verhoudingen zoek. 85 % van de Nederlandse jongeren vormt geen risicogroep en valt dus vrijwel buiten het zicht van het jeugdbeleid. Er is immers maar 0,4% van de VWS-begroting voor Jeugdbeleid beschikbaar om deze jongeren echt te betrekken bij de maatschappij en invloed te geven. In de begroting van 2004 werd voor 2005 nog een besteding van ruim ¤ 6.000.000 voorzien, maar in de begroting van 2005 is dit bedrag zonder nadere toelichting gehalveerd.

Het kabinet legt de verantwoordelijkheden voor jeugdbeleid steeds meer neer bij gemeenten. Daar, dichtbij de jongeren, moet het beleid worden gemaakt en uitgevoerd. Opvallend is echter dat de bijbehorende middelen die er waren voor jeugdbeleid niet aan de gemeenten zijn overgedragen. Wel wordt er veel geld gepompt in wetten en regelgeving, kwaliteitsprogramma's, coördinatie, ketenbenadering, ontkokering en monitors. Geld waar geen enkele jongere iets van terug zal zien. Het is vooral de bureaucratische strijkstok die er wel bij vaart.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht