Provincie Flevoland



Kabinet kan nog beter inzoomen op regio

Het kabinet heeft in woord oog voor de regio, maar geeft in daad nog te weinig invulling aan de kansen voor onze provincie. Dat stelt het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland als reactie op de Miljoenennota, die het kabinet vandaag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd.

Het kabinet zet met haar beleid in op herstel van de economie. Door tal van maatregelen versterkt het kabinet het aanbod op de arbeidsmarkt. Het college van GS van Flevoland onderschrijft het belang van deze maatregelen voor de Nederlandse economie, maar mist concrete maatregelen om de werkgelegenheid te vergroten en een praktische vertaling naar de regionale situatie in Flevoland.

Extra banen

Flevoland onderscheidt zich als een kansrijke regio, waar zelfs bij economische tegenwind groei wordt gerealiseerd. Wat Flevoland nodig heeft om deze groei te verzilveren, zijn impulsen voor het creëren van extra banen. Dit is vooral ook voor onze gemeenten van groot belang omdat zij door de Wet Werk en Bijstand zelf met de financiële consequenties van het arbeidsmarktbeleid worden geconfronteerd. Als er niet voldoende nieuwe banen in Flevoland bijkomen, kunnen deze financiële consequenties zeer nadelig uitpakken.Voor gemeenten kan dit nog meer gaan knellen, omdat het kabinet hen tegelijk dreigt in 2006 te beperken in de mogelijkheden om eigen inkomsten te genereren via de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Het creëren van nieuwe banen is dus van wezenlijk belang en daarom wil de provincie Flevoland er in Den Haag voor pleiten dat er ook na 2006 gebruik kan worden gemaakt van de Europese Structuurfondsen. Inzet van deze fondsen heeft de afgelopen jaren aangetoond dat het veel extra nieuwe banen oplevert. Het provinciebestuur is er van overtuigd dat een dergelijke impuls voor de banenmarkt nodig blijft om blijvend rendement te halen uit de economische groei van Flevoland.

Groei Zuidelijk Flevoland

Voor het herstel van de Nederlandse economie wil het kabinet ruimte bieden voor de belangrijke mainports Rotterdam en Schiphol. Tegelijk zullen er grote aantallen woningen gebouwd moeten worden. Om uitbreidingsmogelijkheden voor Schiphol te blijven behouden, wil het kabinet mogelijk een groot aantal woningen bouwen in Zuidelijk Flevoland. Daarvoor wil de provincie samen met Almere en het Rijk afspraken maken, zodat deze groei verantwoord kan plaatsvinden. De provincie kijkt daarom met belangstelling uit naar de studie die het Rijk gaat uitvoeren naar een goede verkeersontsluiting op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere. Deze studie moet in 2006 zijn afgerond. Los van de uitkomsten van deze studie is nu al duidelijk dat de ontsluiting van Zuidelijk Flevoland beter moet. De provincie vindt dat deze noodzakelijke investeringen van het Rijk niet afhankelijk mogen worden gesteld van de beschikbaarheid van privaat geld.

Het Rijk wil overwegen de opbrengst van Domeingronden in Zuidelijk Flevoland ten goede te laten komen aan de groeiopgave van Zuidelijk Flevoland. De provincie Flevoland had daar al eerder voor gepleit en is blij met deze opstelling van het Rijk.Het college van GS constateert dat het kabinet haar verantwoordelijkheid neemt en samen wil werken aan de robuuste ecologische verbinding tussen
Oostvaardersplassen en het Horsterwold, waarbij ook wordt gekeken naar de inpassing van woon-, werk- en recreatiemilieus.

Jeugdzorg

Met grote zorg heeft het provinciebestuur kennis genomen van de bezuinigingen die het Ministerie van Justitie wil doorvoeren op de jeugdzorg. In Flevoland heeft reeds een financiële sanering plaatsgevonden van Bureau Jeugdzorg en nieuwe bezuinigingen zijn onaanvaardbaar, zo oordeelt het college van GS van Flevoland. Ook andere instellingen in de jeugdzorg zouden in problemen kunnen komen, zeker omdat het Rijk al onvoldoende rekening houdt met de relatief jonge bevolkingsopbouw van Flevoland.

Hanzelijn en N50

De Hanzelijn is van groot belang voor de provincie Flevoland als schakelregio en voor de economische ontwikkeling van Nederland. Het college van GS is bang dat aan de opleverdatum van deze lijn toch weer wordt gemorreld. In het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt gesproken over een opleverdatum na 2012/2013. De provincie zal in groot regionaal verband hierover duidelijkheid vragen van het Rijk. Een andere belangrijke verbinding richting Noord- en Oost-Nederland is de N50. Voor het voltooien van deze verbinding tussen Ens en Ramspol, reserveert het Rijk onvoldoende geld.

Onderwijs

Investeringen in de volle breedte van Flevoland zijn nodig om de doelen zoals het kabinet die stelt te realiseren. Naast een verantwoorde groei van Zuidelijk Flevoland, goede infrastructuur, voldoende voorzieningen en het scheppen van nieuwe banen, is de ontwikkeling van de Flevolandse kenniseconomie van groot belang om de kansen in onze provincie te benutten. Op dit moment heeft Flevoland nog steeds een achterstand op het gebied van Hoger Onderwijs. De Hogeschool Windesheim wil in Lelystad een aantal HBO-opleidingen starten. Dit initiatief stuit tot nog toe op weerstand van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In het licht van de doelstellingen van het kabinet, vindt het provinciebestuur van Flevoland deze houding onbegrijpelijk.