Gemeente Heusden


Brandweer gemeente Heusden doet aankopen op gebied van arbeidsveiligheid 21-9-2004

Arbeidsveiligheid heeft ook bij de brandweer een hoge prioriteit. Met het oog op letselpreventie worden er door de brandweer Gemeente Heusden een aantal aankopen gedaan op het gebied van arbeidsveiligheid. De eerstelijns uitrukvoertuigen worden voorzien van valhekken op het dak, verder wordt er een warmtebeeldcamera aangeschaft.

Brandweerlieden moeten tijdens hun taakuitoefening op het dak van een brandweerauto komen, om daar bijvoorbeeld slangen, ladders en andere zaken te pakken. Met het oog op valpreventie moeten hier voorzieningen worden aangebracht om vallen te voorkomen. Nieuwe brandweervoertuigen worden hierom meestal voorzien van ladderrekken die hydraulisch naar beneden komen. Deze oplossing is kostbaar voor bestaande voertuigen. Om deze reden is ervoor gekozen om de voertuigen te voorzien van een leuning aan beide zijden. De investering zal ongeveer 15000 euro gaan bedragen.

Verder wordt er een zogenaamde warmtebeeldcamera aangeschaft. Met deze camera kan door rook worden gekeken. Vooral in grote gebouwen is een warmtebeeldcamera een stuk veiliger. Het risico om te verdwalen wordt een stuk kleiner. Daarnaast kunnen warmtebronnen beter opgespoord worden. Hierdoor kan een Flash-Over eerder worden gesignaleerd. Op termijn zal een warmtebeeldcamera moeten gaan behoren tot de standaardbepakking van elk eerstelijns brandweervoertuig. Echter gezien de kosten (13.500) is er voorlopig nog maar 1 in de gemeente Heusden. Er is gekozen voor de Bullard Commander T1, die bij meerdere korpsen, waaronder bijvoorbeeld brandweer Tilburg, in gebruik is.