Gemeente Den Haag

Reactie college Den Haag op Miljoenennota (21 september)

Het college van B&W van Den Haag heeft begrip voor het feit dat de rijksoverheid, gezien de economische omstandigheden, een aantal bezuinigingen doorvoert.
Toch zijn de kortingen op het onderwijsachterstandenbeleid een enorme aanslag op het onderwijs in de grote steden. Voor Den Haag betekent dit een bezuiniging van ongeveer 7 miljoen euro per jaar. Daar bovenop komen andere bezuinigingen (gewichtenregeling, ID-banen). Het terugdringen van achterstanden in het onderwijs is en blijft prioriteit.
Het College van B&W roept daarom de Tweede Kamer op de bezuinigingen op het onderwijs aan achterstandsleerlingen ongedaan te maken. Het kabinet gaat, volgens de miljoenennota, voorbij aan de wens van de Tweede Kamer om, net als in 2004, meer geld voor de bijzondere bijstand beschikbaar te stellen. Het College van B&W hoopt dat de Tweede Kamer er voor zorgt dat er meer geld beschikbaar komt. Den Haag vreest anders te moeten bezuinigen op het gemeentelijk minimabeleid (individuele bijzondere bijstand, tegemoetkoming schoolkosten en ooievaarspas).

Een financiële meevaller is er voor den Haag wat betreft de bijdrage uit het Gemeentefonds. In 2005 gaat het hierbij om EUR 3,3 mln en in 2004 om EUR 1,5 mln.
De ontwikkeling van het EMU-tekort geeft het college geen aanleiding om de investeringen in de stad te beperken.

Het college betreurt het dat de bestuurlijke boete nog steeds niet wordt uitgebreid tot de verkeerswetgeving. De stad wordt hierdoor op dit terrein beperkt in de mogelijkheden om de veiligheid te vergroten en overlast effectief te bestrijden.

Het college is verheugd dat in de cultuurnota is gekozen om samen met de gemeente de toneelsector in onze stad te versterken. Dit gebeurt door gezamenlijke bijdragen aan jonge gezelschappen als Anette Speelt en het wederom verlenen van een rijksbijdrage aan toneelgroep De Appel.
Spijtig is wel te moeten constateren dat het CaDance festival niet meer kan rekenen op een rijksbijdrage. Ditzelfde geldt voor Zcala ( voormalig Volksbuurtmuseum ). Gelukkig geeft het rijk in dit verband wel aan open te staan voor ideeën in het kader van het beleidsterrein culturele diversiteit.

Ten aanzien aangekondigde wijzigingen in het stelsel van ziektekosten spreekt het college haar zorg uit over de mogelijke verschraling van de inhoud van het basispakket.
Ook de wet op de Maatschappelijke Ondersteuning dreigt tot ernstige problemen te leiden voor sommige inwoners in onze stad. Bij deze overheveling van taken ( AWBZ ) van rijk naar gemeenten worden volgens het college onvoldoende financiële middelen beschikbaar gesteld.