E.ON BENELUX B.V.

Nieuwe warmwaterbuffer electriciteitscentrale Den Haag

Persbericht

Rotterdam 21 september 2004

E.ON Benelux zorgt voor efficiëntere productie op Haagse elektriciteitscentrale

Energieproducent E.ON Benelux stelt komende maanden een nieuwe warmwaterbuffer in bedrijf, die de onderneming het afgelopen jaar heeft gebouwd naast haar elektriciteitscentrale aan het De Constant Rebecqueplein in Den Haag.

De grote watertank, met een inhoud van zo.n 13.000 kubieke meter water, draagt eraan bij dat de levering van warmte aan de Haagse stadsverwarming nog efficiënter verloopt en de warmteafzet flexibeler kan worden gerealiseerd. Op de locatie staat een gasgestookte warmtekrachtcentrale van E.ON Benelux die naast elektriciteit ook warmte produceert. In Den Haag richt de levering zich vooral op grote gebouwen, zoals flat- en kantoorgebouwen en ziekenhuizen.

Wanneer de centrale overdag volop draait voor de stroomproductie, moest tot nu toe vaak een deel van de geproduceerde warmte worden geloosd in het koelwatercircuit. De nieuwe buffertank maakt het mogelijk om de overtollige warmte die niet direct in het stadsverwarmingnet kan worden gebruikt, op te slaan. Die warmte kan dan worden ingezet als de centrale op lage last draait terwijl er tegelijk behoefte is aan meer warmtecapaciteit. De 35 meter hoge stalen tank bevat twee lagen water: het warme water bovenin .drijft. op de koudere laag onderin. Als er extra warmte nodig is, wordt heet water ontladen. Het koude water wordt dan onderin bijgepompt.
Een belangrijk voordeel is dat de hulpketels .s nachts kunnen worden uitgezet omdat de warmte uit de buffer wordt gehaald. Doordat de centrale dus minder zal draaien in de nacht en weekeinden, zal er in die perioden minder geluid te horen zijn.

De efficiëntere productie betekent bovendien dat er minder gas wordt verbrand, waardoor de uitstoot van CO2 wordt beperkt. Dit houdt een besparing in van ruim 8.200 ton CO2 per jaar; dat staat gelijk aan de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbranding van 4,6miljoen kubieke meter aardgas. E.ON Benelux wil met het gebruik van de warmwaterbuffer een bijdrage leveren aan het milieu

De bouw is precies volgens schema verlopen: in december 2003 werd de fundering gestort, het optrekken van de tank zelf begon in februari van dit jaar. De aansluitingen op het stadsverwarmingssysteem zijn in juni gemaakt. Een maand later is de tank gevuld met gedemineraliseerd water, waarna hij werd geïsoleerd en de meet- en regelvoorzieningen werden aangebracht. Eind september krijgt de tank het groene licht.

Noot voor de redactie;