Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Balkenende sluit verstandelijk gehandicapten uit

21 september 2004

Miljoenennota: inkomens gehandicapten in 2004 al 10% omlaag

Balkenende sluit verstandelijk gehandicapten uit

Ondanks het motto 'Meedoen, meer werk, minder regels', heeft ook de tweede Miljoenennota van het Kabinet Balkenende weinig te bieden aan mensen met een verstandelijke handicap. Het wordt voor mensen met beperkingen de komende jaren steeds moeilijker om mee te doen in de samenleving.

In de regeringsplannen is er nauwelijks aandacht voor mensen met verstandelijke beperkingen. Waar de FvO stelt dat de persoon centraal moet staan, gaat het in de regeringsvoorstellen vooral om structuren en organisaties. Vooral zorgaanbieders, zorgverzekeraars en onderzoeksinstituten komen voorbij.

Inkomen
Zonder inkomen kun je niet meedoen. Mensen met verstandelijke beperkingen leven hun hele leven lang op het sociaal minimum. De FvO verwacht dit jaar een achteruitgang van 3,7% voor mensen die met begeleiding wonen, maar die zelfs kan oplopen tot 10% voor mensen in instellingen (zie bijlage. Compensaties en aanvullende maatregelen zijn onvoldoende.
Daarnaast leidt de herziening van het WAO-stelsel tot extra problemen voor de grote groep verstandelijk gehandicapten met een Wajong-uitkering.

Onderwijs
Een passende beroepsopleiding biedt kans op werk. Helaas worden er geen maatregelen aangekondigd om de toegang tot het MBO voor leerlingen met beperkingen te bevorderen.

Zorg
Ernstige zorgen zijn er over de dreigende gevolgen van de WMO. Geen recht op zorg. Mensen met verstandelijke beperkingen worden afhankelijk van besluitvorming van gemeentes. Meedoen? Dagbesteding wordt per gemeente opgelost. Eigen verantwoordelijkheid? Het voortbestaan van het persoonsgebonden budget is onzeker.

Rechtspositie
Het recht om mee te doen is alleen af te dwingen als er wetten zijn. Concrete plannen voor uitbreiding van de Wet Gelijke Behandeling (WGB h/cz) ontbreken echter.

Kortom, het kabinet zorgt er niet voor dat mensen met verstandelijke beperkingen kunnen meedoen, dat er voor hen ook werk beschikbaar is en dat de bureaucratie vermindert.