D66

Bezuinigen op onderwijs, zoals voorgesteld in de miljoenennota, zijn voor D66 niet acceptabel. Onder meer de verhoging van het collegegeld en de korting op het onderwijs achterstandenbeleid in de gemeenten moeten van de baan. Ook verzet D66 zich tegen de plannen om studeren moeilijker te maken voor 30 plussers en studenten uit het buitenland. Fractieleider Boris Dittrich: Wij willen dat Nederland een sterke kenniseconomie wordt die de concurrentie met het buitenland aan kan. Dan moet je juist investeren in onderwijs. Dankzij D66 investeert dit kabinet ruim 800 miljoen extra in onderwijs en de fractie wil die investering dan ook in stand houden. Eerder hebben de D66 ministers bezuinigingen op de OV jaarkaart voor studenten ongedaan weten te maken en een collegegeldverhoging van 200 euro weten te halveren.

Het kabinet Balkenende II zet in op noodzakelijke hervormingen en vernieuwing van de Nederlandse economie. Dittrich: Nederland moet toekomstbestendig worden. We moeten verder kijken dan de volgende verkiezingen. Het gaat ons om solidariteit, ook met de komende generaties. Daarbij horen echte hervormingen bij voorbeeld in de zorg, zodat zorg bereikbaar en betaalbaar blijft, ook voor een snel vergrijzende bevolking.

D66 is verheugd dat het kabinet kiest voor een verdere vergroening van het belastingsstelsel en moedigt het kabinet aan door te gaan op deze weg. Daarnaast is D66 van mening, dat het ontbreken van goede en betaalbare kinderopvang een groot probleem blijft. D66 heeft daarom tegen de Wet Basisvoorziening Kinderopvang gestemd, omdat hierdoor kinderopvang duurder en niet noodzakelijkerwijs beter wordt. D66 wil liever de werkgeversbijdrage verplicht stellen.

21-9-2004 14:59