Aanhoudingen in verband met witwaspraktijken

's-Hertogenbosch 21-09-2004 - Dinsdag heeft de politie Brabant-Noord een 44 jarige Bosschenaar, een 42-jarige man uit Berlicum en een 40-jarige Hagenaar aangehouden. Ze worden verdacht van het witwassen van enkele miljoenen euro's aan drugsgelden en betrokkenheid bij de georganiseerde hennephandel. Op 13 plaatsen werd zoeking gedaan in verband met deze witwaspraktijken en de grootschalige handel in hennep. Politie en justitie ver-wachten de komende tijd meer aanhoudingen te verrichten.

Ruim anderhalf jaar geleden kreeg de politie Brabant-Noord een aantal meldingen over ongebruikelijke geldtransacties. Zoals bekend moeten deze transacties door de banken bij justitie worden gemeld. Naar aanleiding hiervan is door de afdeling financiële recherche en de divisie centrale recherche van de politie Brabant-Noord een onderzoek gestart. Alle door de politie ontplooide opsporingactiviteiten waren erop gericht om bewijs te vergaren dat het om verdachte transacties ging. In verband hiermee is door justitie en politie in december 2003 een eerste zoeking gedaan bij een autobedrijf in Berlicum en een autobedrijf in Loenhout, België. Daarbij werd de boekhouding van de bedrijven inbeslaggenomen.

Witwassen crimineel geld

Uit het onderzoek blijkt dat de man uit Berlicum, illegale dan wel criminele verdiensten van onder andere de aangehouden Bosschenaar, wegsluisde met gebruikmaking van zijn eigen legale bedrijven. Verder blijkt uit het onderzoek dat er sprake is van het verhullen van bezittingen van personen die zich met criminele activiteiten bezig hielden. Zo werd bijvoorbeeld het bezit van dure auto's buiten het zicht van onder andere uitkeringsinstanties gehouden. Gebleken is dat de Bosschenaar op grote schaal in hennep handelde. Hij was ook betrokken bij een zogenaamde growshop in zijn woonplaats.

Onderzoek in buitenland

Op verzoek van het Openbaar Ministerie in 's-Hertogenbosch hebben de Spaanse autoriteiten op maandag 30 augustus in de villa van de Berlicummer in Spanje een zoeking verricht. Deze zoeking hield eveneens verband met de verdenking van het witwassen van grote sommen geld door de aankoop van de villa. De Berlicummer is vandaag bij terugkomst in Nederland op een vliegveld aangehouden.

Zoekingen in Nederland

Vandaag, dinsdag 21 september, zijn op 10 plaatsen zoekingen gedaan in en rond 's-Hertogenbosch en in Tilburg door de rechter-commissaris, daarbij geassisteerd door de politie. Deze zoekingen hielden verband met witwaspraktijken en grootschalige hennephandel. Bij de zoekingen zijn een groot geldbedrag en enkele kostbare auto's inbeslaggenomen. Ook werden in 's-Hertogenbosch en Tilburg enkele vuurwapens aangetroffen en inbeslaggenomen. In totaal werden enkele tientallen grammen softdrugs aangetroffen en inbeslaggenomen. Bij de zoeking in een van de panden in 's-Hertogenbosch is de 40-jarige man uit Den Haag aangehouden. Hij kwam bij het pand om 3000 jonge hennepplantjes af te leveren.
Een verdachte werd aangehouden bij de doorzoeking van een bedrijf in Berlicum. De verdachte voerde de boekhouding voor de 42-jarige man uit Berlicum.

Ook zijn in Amsterdam zijn zoekingen gedaan door de rechter-commissaris en de politie Brabant-Noord, in samenwerking met de Amsterdamse politie. De zoekingen waren in het kantoor en twee woningen van een Amsterdamse advocaat. Deze advocaat wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen. Verschillende documenten werden in Amsterdam inbeslaggenomen.

Inzet

Bij de in totaal 13 zoekingen in 's-Hertogenbosch en omgeving, Tilburg en Amsterdam is deelgenomen door twee rechter-commissarissen, twee officieren van justitie, 13 hulpofficieren van justitie en bijna 100 politiemensen van de politie Brabant-Noord, Midden en West-Brabant en Amsterdam Amstelland. Ook werden drie verdovende middelenhonden ingezet.

De twee aangehouden verdachten, uit 's-Hertogenbosch en Berlicum, zijn inmiddels in verzekering gesteld en uit het verdere onderzoek zal de werkelijke omvang van de hennephandel en de witwasconstructie moeten blijken. Ook de Hagenaar en de verdachte die in Berlicum werd aangehouden zijn voor verder onderzoek ingesloten. Verwacht wordt dat er later meer aanhoudingen zullen volgen.

Politie en justitie doen in het belang van het onderzoek verder geen mededelingen over de omvang van het totaal witgewassen bedrag en de gebruikte constructie.