Gemeente Hoogeveen

21 september 2004
Hoogeveen vraagt aandacht Kamerleden
Samen met een groot aantal andere middelgrote gemeenten heeft Hoogeveen zich vandaag tot de Tweede Kamer gewend. Ter gelegenheid van Prinsjesdag vraagt het Platform Middelgrote Gemeenten aandacht voor de specifieke positie van de gemeenten die bij het stedenbeleid van het rijk buiten de boot vallen. In een brief aan de leden van de Tweede Kamer pleiten de middelgrote gemeenten ervoor het stedenbeleid niet te beperken tot de dertig grootste gemeenten.

Volgens de brief zijn de middelgrote gemeenten een schakel tussen stad en platteland. Als centrumgemeente vervullen zij een belangrijke functie voor het omliggende gebied en leveren een bijdrage aan het leefbaar houden van het platteland. Dat geldt voor wonen en werken en zeker ook voor de regionale voorzieningen. De middelgrote gemeenten vangen bovendien een deel van de overloopproblematiek van de grote steden op.

De laatste jaren zijn veel taken van het Rijk overgedragen aan de gemeenten. Die ontwikkeling gaat verder. In de brief aan de Kamer stellen de schrijvers: âDe gemeenten zijn bereid en in staat om deze taken op zich te nemen, mits zij de middelen die daarbij horen tot hun beschikking krijgen.â

Volgens de briefschrijvers gaat het niet alleen om geld. Dat blijkt bijvoorbeeld bij het veiligheidsbeleid. Naast financiële middelen heeft de gemeente daarvoor ook andere middelen nodig, onder andere op juridisch gebied.

Naast het verzoek om het stedenbeleid van het rijk uit te breiden tot de middelgrote gemeenten, vraagt het college van Hoogeveen daarom aan de Kamerleden om er op toe te zien, dat de gemeenten voldoende middelen krijgen om hun regisserende rol op een goede manier te vervullen.