Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis lanceert oproep voor slachtoffers orkaan Jeanne in Haïti en de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek en Haïti werden opnieuw zwaar getroffen door een tropische storm en zware overstromingen. Duizenden inwoners van het Dominicaanse San Pedro de Macoris moesten in allerijl op de daken van hun huizen vluchten toen de rivier Soco overstroomde. Zwaarst getroffen is ongetwijfeld de Haïtiaanse stad Gonaives, die voor de helft onder water staat. Het dodental in de stad alleen al loopt in de honderden.

De plaatselijke vrijwilligers van het Rode Kruis hielpen bij zoek- en reddingsacties, voedselverdelingen en de registratie van de getroffen bevolking. Ze zetten ook voor de storm de bevolking ertoe aan om veiliger oorden op te zoeken en hielpen bij de evacuaties. Ondanks deze preventieve maatregelen zijn er toch nog veel slachtoffers gevallen.

Het Internationale Rode Kruis had hulpgoederen opgeslagen in de regio. Deze goederen waaronder hygiëne kits, gezinstenten, jerrycans en plastic zeilen worden gebruikt voor de eerste dringende hulp.

Deze hulp is echter onvoldoende. Daarom doet het Belgische Rode Kruis een oproep tot financiële steun. Je kan de hulpacties steunen door te storten op het rekeningnummer 000-0000025-25 met vermelding `SOS Caraïben'.

De Dominicaanse Republiek en Haïti werden ook in juni getroffen door zware overstromingen waarbij toen duizenden slachtoffers vielen. Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunde de hulpoperatie en stuurde dankzij een gift van de federale overheid hulpgoederen ter plaatse voor 1.150 gezinnen.

Mechelen, 21 september 2004