ONEILL SEA ODYSSEY

De O'Neill Sea Odyssey

De O'Neill Sea Odyssey

Graag willen wij uw aandacht vragen voor het volgende;

In september 2003 heeft de eerste O'Neill Sea Odyssey in Nederland plaatsgevonden, waarbij Groep 8 van basisschool de Klaverweide uit Noordwijk heeft gewonnen met haar plan voor de campagne 'de week van de schone zee'. De volgende editie van dit milieuproject zal op woensdag 22 september gaan plaatsvinden vanuit Den Helder.

De O'Neill Sea Odyssey heeft als doel, de jeugd op een interactieve manier bewust te maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Kinderen zijn van levensbelang voor onze toekomst. Over een aantal jaren moeten zij immers de belangrijke beslissingen nemen met betrekking tot een schone wereld. Het belang van schone zeeën waar mens en dier profijt van hebben, kan daarom niet goed genoeg bij de jeugd benadrukt worden.

Middels een landelijke competitie worden de groepen 7 & 8 van alle Nederlandse basisscholen uitgedaagd om een milieuproject te bedenken en uit te voeren.
Het programma van deze O'Neill Sea Odyssey is qua uitgangspunt gebaseerd op een project dat onder dezelfde naam al bijna 10 jaar zeer succesvol opereert in Santa Cruz, USA. Binnen dit project hebben daar in de afgelopen jaren meer dan 15.000 kinderen in ruil voor een waardevolle bijdrage aan het milieu een dag mogen verblijven op de megagrote Catamaran van Jack O'Neill, die speciaal hiervoor is ingericht als laboratorium voor onderzoek naar de invloed van de mens op ons ecosysteem.

Net als in Santa Cruz heeft de O'Neill Sea Odyssey als hoofddoel om leerlingen door middel van een onvergetelijke en educatieve ervaring, informatie te bieden en bekend te maken met het leven in en rond de zee.

O'Neill Sea Odyssey biedt scholen een compleet lesprogramma om het ecosysteem op speelse wijze onder de aandacht te brengen.

We hebben op Kustwachtschip 'Waker' te maken met een maximum capaciteit en dus een beperkt aantal plaatsen, graag horen wij dan ook zo snel mogelijk of wij op uw komst mogen rekenen. U kunt reageren via onderstaande contactgegevens.
Wij beschikken over goed digitaal persmateriaal van de eerste O'Neill Sea Odyssey en hebben een Marine -fotograaf aan board die ook dit jaar voor prachtig beeldmateriaal gaat zorgen.

Wij hopen u de 22e in Den Helder te mogen begroeten!

Met sportieve groet,

Lucas Schölvinck
Esther Jacobs
Michiel de Vos
Het O'Neill Sea Odyssey Team

O'Neill Sea Odyssey
Le Pooleweg 21
2314 XT Leiden
mpr@sportservice.nl

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Marine, de Kustwacht, De Koninklijke Redding Maatschappij, Rijkswaterstaat, Stichting de Noordzee en Sport Service Benelux b.v.

Programma O'Neill Sea Odyssey 22/9


07.30-08.00 Vertrek school


08.30-09.00 Ontvangst Den Helder: Dorus Rijkers Museum (Nationaal Reddingmuseum)


09.15-09.30 Welkomstwoord (uitleg programma, veiligheid, indeling in groepen & instructies)


09.30-09.45 Uitdelen Goodiebags, T-shirts en zwemvesten

10.00 Aankomst en inschepen Waker

10.30 Vertrek Waker naar open zee of Marsdiep/ Welkom Kustwacht en video

10.40-12.10 Educatief programma 3 x 25 minuten en 5 minuten wissel
Deel 1 Navigatie (Brug)
Deel 2 Zeebiologie (Plankton) Deel 3 (Ecologie ( oliedemo)

12.15-13.15 Catering (broodjes en drankjes op dek)

13.30-14.30 Patrouille en Rescue Demonstraties Kustwachtvliegtuig Donnier (4 pax) Lynx Helicopter (5 pax)
Sar Helicopter (5 pax)
Reddingboot Dorus Rijker (4 pax) Kustwachtschip Visarend (10 pax)

15.00 Retour Waker naar Kust

15.30-16.00 Vertrek bus uit Den Helder

16.30-18.00 Borrel en bedankje medewerkers aan boord Waker

O'Neill Sea Odyssey

De doelstelling van het O'Neill Sea Odyssey project is om kinderen op speelse wijze het belang van een schone zee bij te brengen. In de vorm van een wedstrijd dagen wij groepen 7 & 8 van Nederland uit een (uitvoerbaar) project te bedenken waarmee de leerlingen zelf een bijdrage leveren aan een schone zee. De groep met het meest originele en nuttige project, belonen wij met de O'Neill Sea Odyssey, een spannende en leerzame dag op zee.

Open brief
Om u op weg te helpen met het bedenken van een milieuproject hebben wij een speciaal Sea Odyssey pakket gemaakt bestaande uit een lespakket vol informatie & opdrachten over zeebiologie, ecologie en navigatie & veiligheid en de Noordzee Natuurkrant van Stichting De Noordzee .

Op de eerste editie van de O'Neill Sea Odyssey hebben wij veel leuke reacties gekregen en wij geven u graag een drietal voorbeelden die wij ontvingen van deelnemende scholen:
het organiseren van een week van de schone zee voor de andere groepen op school,
het opzetten van een plaatselijke campagne om een schoon milieu onder de aandacht te brengen,
Het maken van een spel, waarbij je strafpunten krijgt voor zwerfvuil.

De O'Neill Sea Odyssey is een initiatief, dat wordt gedragen door de Kustwacht, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de KNRM & de Koninklijke Marine. Het project is volop in ontwikkeling, waarbij we voortdurend werken aan het optimaal afstemmen op de behoeftes van kinderen. Ook qua samenwerking met scholen hebben wij weinig ervaring en uw mening in de vorm van feedback op de inhoud / opmaak van het lespakket stellen wij dan ook zeer op prijs.

De O'Neill Sea Odyssey is een jaarlijks terugkerend project, waarbij wij de leukste initiatieven belonen met een spannende dag op kustwachtschip 'Waker' op zee, een bezoek aan het Dolfinarium of een bezoek aan Sea Life.

Insturen kan tot maart 2005, maar de groep die binnen 14 dagen (dus voor 17 september) al een plan inlevert krijgt in ieder geval een prijs en maakt tevens veel kans op een uitnodiging voor de O'Neill Sea Odyssey van 22 september.

Het project hoeft dus niet daadwerkelijk binnen 14 dagen te zijn uitgevoerd, maar mag in een later stadium verder worden uitgewerkt. Het gaat in eerste instantie vooral om het plan, de wijze waarop dit plan is vormgegeven en de bereidheid om dat plan op een later tijdstip uit te voeren.

Wij danken u in ieder geval al graag voor uw medewerking!

O'Neill Sea Odyssey Team

14 sep 04 17:31