BUREAU PETER SCHUITEN
http://www.schuiten.nl

Ondernemers kiezen massaal voor Rotterdam als vestigingsplaats

Rotterdam is en blijft de beste vestigingsplaats voor lokale ondernemers. Een eenvoudige enquête onder 700 ondernemers uit de regio Rotterdam levert op dat 85 procent Rotterdam als juiste vestigingsplaats ziet. Ook als men de vrijheid heeft zich in één van de andere grote steden te vestigen blijft Rotterdam veruit het populairst. Amsterdam en Utrecht scoren slecht bij de Rijnmond ondernemers. Beide steden zijn bij 5% van de ondervraagden in trek. Den Haag sluit de rij met 2,7%.

Op de enquêtevraag wat werkgevers moeten doen om het ondernemersklimaat te verbeteren geeft bijna 35% van de ondervraagden aan dat er meer geïnvesteerd moet worden door de ondernemers. Meer dan 26% zegt dat innovatie noodzakelijk is. Ook is gevraagd wat werknemers moeten doen om het ondernemersklimaat te verbeteren. Maar liefst 63% van de ondervraagde ondernemers denkt dat er een beter ondernemersklimaat komt als de werknemers hun werkmentaliteit verbeteren. Flexibiliteit, actieve houding, inzet en passie zijn veelgemaakte opmerkingen hierbij.

Zeventig procent van de ondernemers die zich erover uitspraken, zegt te denken dat het kabinetsbeleid niet of te weinig zal aansluiten op hun ideeën tot verbetering van het ondernemersklimaat. Twintig procent verwacht dat het kabinetsbeleid redelijk tot goed zal aansluiten, tien procent heeft neutrale verwachtingen.

De enquête is gehouden in het kader van het KPMG Ondernemersontbijt Rotterdam dat op woensdag 22 september wordt gehouden in de Cruise Terminal in de Maasstad. Het thema van het ontbijt is de Miljoenennota, die de dag daarvoor wordt gepresenteerd. Een forum met bekende Nederlanders spreekt over de Miljoenennota en de gevolgen daarvan voor werknemers, MKB en de stad Rotterdam. De deelnemers aan het forum zijn Loek Hermans (voorzitter MKB Nederland), Ivo Opstelten (burgemeester van Rotterdam) en Doekle Terpstra (voorzitter CNV). Het gesprek staat onder leiding van journalist Sjors Fröhlich. In de zaal zijn meer dan 700 ondernemers aanwezig.