Ingezonden persbericht

KIT - Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

EUROPE FOR KIDS LAAT KINDEREN KENNISMAKEN MET NIEUWE EU-LIDSTATEN

Def Da Da en kersverse Europarlementariërs lanceren multimediaal informatieproject

Amsterdam, 16 september 2004

Europese kinderen informeren over de tien nieuwe EU-lidstaten. Dat is de doelstelling van Europe for Kids!, een project van KIT Publishers, de uitgeverij van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het multimediale project Europe for Kids! bestaat uit een serie boeken, een TV-serie en een website, die de komende jaren in verschillende landen verkrijgbaar zijn. De kersverse Europarlementariërs Edith Mastenbroek (PvdA), Jeanine Plasschaert (VVD), Sophie in 't Veld (D66) en rapper Def Da Da lanceren het project op 22 september a.s. De van VPRO's Villa Achterbuurt bekende rapper brengt samen met de kinderen in het publiek een speciale Europarap ten gehore. Europe for Kids! is gerealiseerd in samenwerking met het Europees Platform voor het Nederlands Onderwijs, de Wereldomroep en School TV.
Datum: woensdag 22 september a.s; plaats: Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam; aanvang 15.45u.

De Europese Unie wordt steeds groter en belangrijker. Maar de Europa-kennis bij de burgers valt tegen, in het bijzonder over de nieuw toegetreden landen. Voor de Europese Commissie ontwikkelde KIT Publishers daarom het onderwijsproject Europe for Kids!, een multimediaal informatief project dat de nieuwe EU-lidstaten op een eigentijdse manier voorstelt aan de kinderen van Europa (10-14 jaar). Het project bestaat uit drie onderdelen: de boekenserie Op bezoek in Europa (met docentenhandleiding), de website: www.europe4kids.nl (ontwikkeld door de Wereldomroep) en de televisieserie: Ik kom uit... Voor alle projectonderdelen is nauw samengewerkt met auteurs en ontwerpers uit de betreffende landen.

De aftrap van Europe for Kids! vindt plaats op woensdag 22 september a.s. tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Na een toelichting van Stephan Lang, auteur van het boek Op bezoek in Hongarije krijgen de Europarlementariërs Jeanine Plasschaert (VVD), Edith Mastenbroek (PvdA) en Sophie in 't Veld (D66) de eerste exemplaren van de tien boeken en de tv-programma's aangeboden. Daarna lanceren zij gezamenlijk de website en is er een live-verbinding met Robin, sterreporter uit Estland. Ceremoniemeester is rapper Def Da Da, bekend van VPRO's Villa Achterbuurt. Def sluit de bijeenkomst af - samen met de aanwezige kinderen - met een speciale Europarap. Er is uitgebreid gelegenheid om de boeken en de tv-programma's te bekijken, on-line te chatten met de sterreporter en de website te bezoeken.
Voor deze presentatie is samengewerkt met het campagneteam van Europa. Best belangrijk.

Europe for Kids!: de drie onderdelen

Op bezoek in Europa. Deze informatieve boekenreeks, ontwikkeld door KIT Publishers, introduceert één nieuwe EU-lidstaat per boek. Elk boek behandelt de geschiedenis, het landschap, de steden, het vervoer, de mensen, het onderwijs, de keuken, de economie, de natuur en het toerisme van het betreffende land. De teksten zijn doorspekt met anekdotes, weetjes of lokale sprookjes. Foto's, tekeningen, kaarten en leuke woordenlijstjes maken de boeken visueel attractief. Voor gebruik op school zijn er speciale docentenhandleidingen.

www.europe4kids.nl - ontwikkeld door de Wereldomroep en KIT Publishers biedt een interactieve reis door de tien nieuwe EU-landen. De site is mede ontworpen door webdesigners uit deze landen en biedt achtergrondinformatie over de landen en een uitgebreide fotobank voor werkstukken. Ook zijn er lokale recepten, een taalles en verhalen door Sterreporters: Nederlanders die in de verschillende landen wonen en ook schrijven voor www.wereldkids.nl, de kinderwebsite van de Wereldomroep.
Ik kom uit... is een televisieserie van tien programma's van 15 minuten ontwikkeld door School TV. In ieder aflevering geven steeds twee kinderen uit een van de toegetreden lidstaten een rondleiding door hun land. De serie wordt via de European Broadcasting Union gratis ter beschikking gesteld aan de educatieve televisiezenders in Europa. In Nederland worden de programma's vanaf 8 september 2004 uitgezonden door School TV op Nederland 3. Voor docenten zijn lessuggesties en leerlingenwerkbladen beschikbaar.