Staatsbosbeheer

29 september 2004

Woensdagmiddag 22 september was het feest op het Kootwijkerzand. Ongeveer 15 kinderen uit Kootwijk waren aanwezig om een schat te vinden. Na lang scheppen in het zand werd een urn opgegraven met de openingsboodschap op perkament. Na het voorlezen van deze welkomstboodschap door de heer Louman, wethouder van gemeente Barneveld, werd één van de twee diazuilen in het Kootwijkerzand onthuld. In het project Reis door de Tijd wordt de geschiedenis van het Overstoven dorp via diazuilen en infopanelen in het zand verteld.

Kootwijk is bekend van de zandverstuiving. Deze zandverstuiving is niet alleen een belangrijke natuurparel maar is ook van bijzondere historische betekenis. Onder het zand bevinden zich de restanten van de voorlopers van het huidige Kootwijk.

Staatsbosbeheer hecht naast het beheer van natuurterreinen ook groot belang aan het beheer van landschappelijke en cultuurhistorische elementen. Staatsbosbeheer wil deze elementen samen met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in het zonnetje zetten; beter zichtbaar maken en het verhaal erachter vertellen. Daarom is het project Reis door de tijd opgezet. Hierbij zijn door geheel Nederland een aantal terreinen geselecteerd die gezamenlijk een beeld geven van het leven in de vroege prehistorie tot midden vorige eeuw.

In het terrein wordt aandacht gegeven aan informatievoorziening. Op speciale wijze wordt op locatie, hier het stuifzand, met een diapresentatie de geschiedenis belicht. Onder het zand liggen namelijk de resten van Romeinse en Vroeg Middeleeuwse bewoning, de voorlopers van het huidige Kootwijk. Naast de bewoningsgeschiedenis wordt ook aandacht gegeven aan de algemene ontstaansgeschiedenis van het Veluwse landschap. Deze ontstaansgeschiedenis kan men bekijken via de diazuil op de Uitkijktoren. Zowel de 'oranje paaltjesroute' als de 'GPS-route' in de buurt van het Kootwijkerzand komen langs de diazuilen en informatiepanelen.
Het project Overstoven dorp is naast de initiatiefnemers Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, financieel ondersteund door de gemeente Barneveld, het Fortisfonds Barneveld en Omstreken en de provincie Gelderland.