Gemeente Dongen


Restauratiewerkzaamheden afgerond 30-09-2004 09:00

Gemeentetoren Dongen officieel heropend

De wethouders Van Beek en Velthoven hebben de gemeentetoren aan de Kerkstraat in Dongen op 22 september officieel heropend. Met deze handeling is een einde gekomen aan een periode van groot onderhoud aan de toren. Het groot onderhoud kon worden uitgevoerd dankzij de medewerking van het college van kerkrentmeesters en de federatieraad van de protestantse kerkgemeenschap Dongen-Rijen en het bestuur van de stichting De oude kerk. De gemeentetoren kan er na de opknapbeurt weer de komende dertig jaren tegen.
In mei startten de werkzaamheden. De slechte delen in het voegwerk werden vervangen, evenals slechte metselstenen en natuursteen. Dit laatste gebeurde in overleg met deskundigen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Zij gaven advies welke delen natuursteen vervangen moesten worden. Verder werden de klimhaken, die nodig zijn voor inspectie van de toren, vervangen door gecertificeerde klimhaken. Hierdoor is het mogelijk dat de monumentenwacht de spits kan blijven inspecteren volgens de geldende normen. Tenslotte werden de betonvloeren verwijderd, die in het verleden over de houten vloeren waren gestort. De betonvloeren zorgden voor een versneld rottingsproces van het hout. Sommige houtdelen waren ook aangevreten door boktor. Al het aangetaste hout werd vervangen en bovendien behandeld tegen boktor.

Met de restauratie van de gemeentetoren is een bedrag van ruim 132.000,- (exclusief BTW) gemoeid. De restauratie is uitgevoerd door Bouwbedrijf Van Breemaat uit Oirschot. De houtrotreparatie en boktorbestrijding kostten 27.255,- (exclusief BTW). Impregneerbedrijf Van Lierop uit Liempde voerde deze laatste werkzaamheden uit. De bouwbegeleiding voerde de gemeente uit in samenwerking met architectenbureau Snijders, Van Stekelenburg en Van Gisbergen uit Boxtel.