Provincie Overijssel

Willem Alexander brengt werkbezoek aan Twente

Kroonprins Willem Alexander brengt op woensdag 22 september een bezoek aan Twente. De prins zal een bezoek brengen aan Enschede, Hengelo en Borne. Gedurende deze dag staat het thema 'Bouwen aan en bouwen in Twente' centraal. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de nieuwe brouwerij van Koninklijke Grolsch in Enschede. Het bezoek van de Prins zou aanvankelijk plaatsvinden in april van dit jaar, maar werd toen uitgesteld naar aanleiding van het overlijden van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana.

Na ontvangst in Enschede door de Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel,mr. G.J. Jansen, bezichtigt de Prins de wederopbouw van de wijk Roombeek. Tijdens een wandeling door dit gebied, dat in 2000 werd verwoest door de vuurwerkramp, wordt de Prins geïnformeerd over de bouwplannen. Ook heeft hij een ontmoeting met een aantal inwoners van de nieuwe wijk.

In Hengelo brengt de Prins een bezoek aan Hart van Zuid, een oud industriegebied dat wordt herontwikkeld. Hengelo bezit door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog maar weinig cultureel erfgoed. Wat er nog is, wordt gekoesterd. Bij de herontwikkeling van Hart van Zuid wordt in het gebied industrieel erfgoed behouden en tegelijk een combinatie van wonen, werken, educatie en recreatie mogelijk gemaakt. Na een bezoek aan het informatiecentrum volgt een rondleiding door het gebied.

In Borne bezoekt de Prins het Kulturhus De Bijenkorf. Overijssel heeft het kulturhus-beleid aangemerkt als één van de prioriteiten in het Onderhandelingsakkoord Ruimte voor actie. Negentien gemeenten hebben subsidie ontvangen om Kulturhus-projecten te starten. In een kulturhus worden lokale culturele en welzijnsinstanties samengebracht onder één dak. De Bijenkorf in Borne werd april 2004 in gebruik genomen en is het grootste kulturhus in Overijssel. De Prins ontmoet tijdens zijn bezoek vertegenwoordigers van de instanties die De Bijenkorf huisvest, onder meer van het Bureau Vrijwilligerswerk, de Muziekschool, het Kinderdagverblijf en de Stichting Welzijn Ouderen.

Het bezoek aan Twente wordt 's middags afgesloten met een rondleiding door de nieuwe brouwerij van Koninklijke Grolsch in Enschede. Sinds 1922 brouwde Grolsch haar bier op twee locaties: in Groenlo en in Enschede. De historisch ontstane situatie van twee brouwerijen op 35 kilometer afstand van elkaar was om bedrijfseconomische redenen niet langer optimaal. In 1998 werd dan ook besloten tot de bouw van een nieuwe brouwerij om alle Nederlandse brouwerijactiviteiten van Grolsch samen te voegen. De nieuwbouw is met een investering van 277 miljoen euro één van de grootste investeringsprojecten in Oost-Nederland van de afgelopen tientallen jaren. De jaarcapaciteit van de nieuwe brouwerij bedraagt circa 3,2 miljoen hectoliter bier en kan verder worden uitgebreid. In de nieuwe brouwerij zullen uiteindelijk ongeveer 750 mensen werken.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Accreditatie voor dit bezoek

Rijksvoorlichtingsdienst, afdeling Pers & Publiciteit

Tel. 070 - 3564142, projectbureaup&p@minaz.nl

Meer informatie over de nieuwe brouwerij van Koninklijke Grolsch:

Koninklijke Grolsch N.V., ir. Coen E.G. Thönissen, hoofd Interne & Externe Betrekkingen

Tel: 053 - 4833333

© 2004 Provincie Overijssel