ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: presentatie World Investment Report 2004

ROTTERDAM, 13 SEPTEMBER 2004 - Het UNCTAD World Investment Report 2004 'The Shift Towards Services' wordt op 22 september gepresenteerd in Nieuwspoort in Den Haag. Het rapport (verder: WIR04) beschrijft de laatste trends in buitenlandse investeringsstromen. Dit jaar is er onder meer aandacht voor de verschuiving naar investeringen in de dienstensector, met speciale attentie voor het offshoren (in het buitenland laten uitvoeren) van dienstenactiviteiten. Deze verschuiving is ook voor Nederland belangrijk. Deze veertiende editie van het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met Ernst & Young International Location Advisory Services.

Het World Investment Report (WIR) is een jaarlijkse publicatie van UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development). Het rapport analyseert ontwikkelingen en trends op het gebied van buitenlandse investeringen, internationale productie door transnationale ondernemingen en economische groei.

Deze presentatie vindt plaats op
woensdag 22 september
van 16:00 tot 17:00
in de Frits van der Poelzaal
Nieuwspoort, te Den Haag.

Het WIR04 bestaat uit 3 delen. Het eerste deel beschrijft recente globale en regionale trends in buitenlandse investeringsstromen. Het tweede deel focust op buitenlandse investeringen in de dienstensector. Het offshoren van dienstenactiviteiten door het internationale bedrijfsleven neemt snel toe en heeft belangrijke gevolgen voor zowel bedrijven als de landen waar deze bedrijven gevestigd zijn én de landen waar deze offshoring plaatsvindt. Het derde deel van het rapport behandelt dan ook de belangrijkste aandachtspunten voor overheden bij het formuleren van beleid ten aanzien van investeringen in de dienstensector.

Onder leiding van dr. Douglas van den Berghe (Ernst & Young International Location Advisory Services en co-auteur van het rapport) zal het rapport gepresenteerd worden. Aansluitend volgt een debat met de volgende gastsprekers:

dr. J.C.M.M. Siemons, partner Ernst & Young International Location Advisory Services
mr. drs. D.J. Bruinsma, DG Buitenlandse Economische Betrekkingen (Ministerie van Economische Zaken)

Thema's die bij de presentatie aan de orde komen zijn: Trends in buitenlandse directe investeringen in 2003; FDI in de dienstensector en de groei van offshoring van diensten; Belangrijkste gevolgen voor nationaal en internationaal (concurrentie)beleid ten aanzien van internationale investeringen in de dienstensector.

Het programma ziet er als volgt uit:
16.00- 16.15 Inleiding: trends in FDI stromen met name in de dienstensector en de groei van offshoring en outsourcing door dr. D.A.F. van den Berghe van Ernst & Young;
16.15 -16.30 Visie van Ernst & Young ten aanzien van het rapport en mogelijkheden ter verbetering van het Nederlandse investeringsbeleid door dr. J.C.M.M. Siemons van Ernst & Young;
16.30-16.45 Visie van EZ op het rapport en concurrentiekracht van Nederland door mr. drs. D.J. Bruinsma
16.45 - 17.00 Discussie & gelegenheid tot het stellen van vragen Nadien is er gelegenheid tot een borrel.

Noot aan de redactie
Voor nadere informatie of een samenvatting van het rapport kunt u contact opnemen met woordvoerder Toby Ellson van Ernst & Young (06-29084762 of 010-406 53 64). Wanneer u aanwezig wilt zijn bij de presentatie kunt u dat doorgeven via e-mail: toby.ellson@nl.ey.com

14 sep 04 13:27