Gemeente Nieuwegein

Regiogemeenten "Starten met Work First!"

Woensdag 22 september a.s. ondertekenen de wethouders van de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Vianen en Start Uitzendbureau een bijzonder en regionaal contract in het gemeentehuis van Houten. Dit is het officiële begin van de gezamenlijke activiteit "Start met Work First!".

Wat is Work First?
De regiogemeenten Vianen, Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Lopik streven ernaar meer mensen aan het werk te helpen. In samenwerking met Start Uitzendbureau en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is een nieuwe aanpak ontwikkeld, gebaseerd op de principes van 'Work First'*: wie kan werken, gaat werken. Wie in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering op grond van de Wet Werk en Bijstand èn direct beschikbaar is, krijgt direct een traject naar werk aangeboden. De gemeenten bereiden op dit moment een heel scala aan activiteiten voor, die uitgaan van dit principe.De eerste regionale activiteit is "Start met Work First!" Dit is een pilot die loopt van 1 september 2004 tot 1 februari 2005.

Welk doel heeft "Start met Work First"?
Het doel is om werkzoekenden die snel aan het werk kunnen, duurzaam te plaatsen op de arbeidsmarkt, zodat zij geen aanspraak hoeven doen op een uitkering. Een werkzoekende, die zich meldt voor een uitkering bij het CWI, wordt direct aangemeld bij Start Uitzendbureau. Het bureau bemiddelt de werkzoekende binnen zes weken naar werk. De dienstverlening van Start is voor de werkzoekende niet vrijblijvend. De mogelijkheden tot plaatsing zijn heel divers, van zakelijke dienstverlening tot logistiek, van commercieel medewerker binnendienst tot heftruckchauffeur. De verwachting is dat met "Start met Work First!" ten minste 20 mensen geplaatst kunnen worden op de arbeidsmarkt.


* Work First is een succesvolle methode uit de Verenigde Staten waarbij werk boven uitkering gaat. Bij Work First steekt men alle energie in het proces om werklozen zo snel mogelijk weer aan een baan te helpen. De Wet Werk en Bijstand, die per 1 januari 2004 is ingegaan, gaat ook uit van dit principe. Voor werklozen die niet direct beschikbaar zijn bereiden de gemeenten in regionaal verband momenteel andere mogelijkheden voor. Daarbij wordt gedacht aan een combinatie van werkervaringsplaatsen en sollicitatietrainingen, zoals dat in een deel van de regio al het geval is.

Invoerdatum 16-9-2004