Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Schipper bezoekt agrarische bedrijven in de Beemster Op 22 september aanstaande bezoekt Hans Schipper een aantal agrarische bedrijven in de Beemster. Schipper wil zich hiermee in de praktijk oriënteren op agrarische bedrijven die erin slagen om hun bedrijf gezond te houden door te vernieuwen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen, naast hun traditionele agrarische activiteiten.

De economische positie van land- en tuinbouw staat onder druk en het aantal agrarische bedrijven neemt af. Maar de boeren onderhouden het land en om het landschap aantrekkelijk te houden zijn boeren bedrijven hard nodig. Het provinciaal beleid is er dan ook op gericht om agrariërs te stimuleren om hun actviteiten uit te breiden en te vernieuwen, zodat de bedrijven levensvatbaar blijven.

Het werelderfgoed De Beemster leent zich bij uitstek voor het ontwikkelen van nieuwe aantrekkelijk initiatieven. Onder de naam Beemster Lusthof zijn een groot aantal plannen ontwikkeld, zie www.beemsterplattelandsvernieuwing.nl.

Zo bezoekt Schipper het bedrijf van gebroeders Jonk, van huis uit een traditioneel akkerbouwbedrijf waar op dit moment een 9 holes golfbaan wordt geëxploiteerd. Ook wordt melkveehouderij Beers bezocht die elk jaar land verhuren aan een bollenteler. Tenslotte bezoek de gedeputeerde de Beemsterwijngaard waar jaarlijks 8 à 10.000 flessen Noord-Hollandse wijn worden geproduceerd. Aansluitend volgt een discussie over de mogelijkheden van plattelandsvernieuwing in de Beemster.