NAT. COMITE VAN DE OUDEREN

Bekende 50Plus vrouwen naakt op 50PlusKalender

Onverhulde schoonheid op leeftijd in beeld

Woensdag 22 september 2004 om 13.00 uur presenteert Catherine Keyl tijdens de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs te Utrecht aan duizenden ouderen de 50PlusKalender, Nederlands eerste kalender met bekende en onbekende naakte vijftig-plus modellen.

De 50PlusKalender is een initiatief van het Nationaal Comité Dag van de Ouderen en toont onverhulde schoonheid op leeftijd. Een portret van twaalf buitengewone vrouwen, liefdevol in beeld gebracht door fotografe Patricia Steur.

Enthousiaste deelnemers aan het project: Bekende en onbekende modellen
Twaalf 50Plus vrouwen maakten een spraakmakende kalender, daarbij uiting gevend aan het gevoel van kracht, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, vitaliteit, uitstraling en schoonheid. Een bewust gekozen 'mix' van bekende en onbekende modellen, actief in verschillende disciplines. Verschillende personalities met eenduidige boodschap!
Een verrassende campagne waarin 'bloot met een knipoog' een boodschap meegeeft aan alle generaties: schoonheid en aantrekkelijkheid hebben met leeftijd weinig van doen.
De modellen (variërend in leeftijd van 50 tot 63 jaar) zijn: Jette van der Meij, actrice / theatermaker
Sandra Reemer, zangeres
Marion Bloem, romanschrijver / beeldend kunstenaar Penney de Jager, danseres / choreograaf
Marijke Helwegen, ambassadrice cosmetische chirurgie Yonina, dansdocente / buikdanseres
Viola Holt, kunstenares / reiki practioner
Nelleke Launspach, hoofdredacteur / regisseur
Judith Coolegem, publieksvoorlichter
Firoza Hassankhan, sociaalwerker ouderenwerk
Ine Taffijn, vestigingsmanager uitzendbureau
Rudy van Veen, public relations medewerker

De laatste vier (minder bekende) modellen zijn in het verleden finalist geweest bij de Model 50PlusVerkiezing, en treden bij gelegenheid op als model voor covers van verschillende bladen of werken mee aan beeldvormingcampagnes.

Beeldvormingcampagne van het Nationaal Comité Dag van de Ouderen

De 50PlusKalender is een beeldvormingcampagne van het Nationaal Comité Dag van de Ouderen. Dit Comité (onder voorzitterschap van Hedy d'Ancona) is verantwoordelijk voor de jaarlijkse viering van de Dag van de Ouderen op de eerste oktober, een Verenigde Naties initiatief ter bevordering van positieve beeldvorming rond ouderen en ouder worden, en ter bevordering van participatie van ouderen aan het maatschappelijk leven.
'Demografische veranderingen brengen ons een diversiteit van mensen zonder weerga. Die verschillen moeten we accepteren en koesteren', zegt Hedy d'Ancona, voorzitter van het Nationaal Comité Dag van de Ouderen. 'Diversiteit vraagt om waardering voor mensen van alle leeftijden. Een verlangen, oud als de wereld.'

Het gaat erom op een andere wijze na te denken over, of te kijken naar ouderen en ouder worden. Ook na je 50-ste ben je nog actief, betrokken bij de maatschappij, mooi en uitdagend.
Bij de 50PlusKalender gaat het heel duidelijk dus niet om het meest strakke vel, de meest ronde vormen, de meest slanke verschijning of het blondste haar. Het gaat om de uitstraling, de zelfverzekerde blik, de look van 'Ik ben er en ik doe nog mee', de sex appeal die ook bij plussers vanzelfsprekend aanwezig is, maar waar nog wel eens lacherig om wordt gedaan.
Hoe vaak staan er niet, zelfs in bladen voor de doelgroep 50plussers, jongere modellen op de cover? Waarom zien we zo weinig ouderen terug op TV, zowel in commercials als in programma's?

Opbrengst voor het goede doel

De 50PlusKalender is te koop voor 10 euro tijdens de 50PlusBeurs (22-26 september Jaarbeurs Utrecht) en is te bestellen via www.50pluskalender.nl
In de komende periode zal verdere verkrijgbaarheid (bijvoorbeeld via winkels) gerealiseerd worden.
De opbrengst van de kalender gaat naar het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Voorzitter van het fonds is Jhr. Beelaerts van Blokland. Het fonds heeft het CBF Keurmerk voor goede doelen, en richt zich met projecten op de meest kwetsbare groep van vooral oudere ouderen (75 plus).


-----------------