Ingezonden persbericht


af9504.gif

Persbericht

Den Haag, 17 september 2004

Beleef de eenzaamheid van mevrouw Verlee

Nederlandse Rode Kruis laat eenzaamheid voelen tijdens de 50 Plus Beurs

Het Nederlandse Rode Kruis trakteert de bezoekers van de 50 Plus Beurs op een rondleiding in eenzaamheid. Tijdens de beurs staat een stand opgesteld waarin mensen kunnen beleven hoe het voelt eenzaam te zijn.

In de gesloten stand is de huiskamer van mevrouw Verlee ingericht. Zij is een oudere dame, die zich eenzaam voelt. Bezoekers van de stand krijgen een koptelefoon op waarmee ze uitleg krijgen hoe een dag in het leven van mevrouw Verlee er uitziet. Duidelijk wordt, dat haar wereld letterlijk heel klein is. Het Nederlandse Rode Kruis wil met deze ´belevingsstand´ de aandacht vestigen op eenzaamheid en hoopt dat eenzaamheid uit de taboesfeer komt.

Het Nederlandse Rode Kruis is al jaren actief om eenzaamheid te bestrijden. Ruim 18.000 vrijwilligers helpen 55.000 vereenzaamden en chronisch zieken en gehandicapten met zogenaamde ´vriendendiensten´, zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Jaarlijks genieten zo´n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 34.000 vrijwilligers.

Tijdens de 50 Plus Beurs geeft het Nederlandse Rode Kruis dagelijks van 13:00 uur tot 14:00 uur een workshop over vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis.