STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Alzheimer Atelier op 50PlusBeurs maakt herinneringen los

De Stichting Alzheimer Nederland pakt kunstig uit op de 50Plus beurs in de Jaarbeurs Utrecht. Ter gelegenheid van haar twintigjarig jubileum houdt zij van woensdag 22 tot zondag 26 september open huis in haar Alzheimer Atelier. In het atelier kunnen bezoekers samen met een kunstenaar hun liefste herinnering vormgeven.

Dementie begint vaak metgeheugenstoornissen.Oudereherinneringen blijven het langst aanwezig. Die kunnen leuk of minder leuk zijn. De kunstenares en schrijfster Erika Veld zal in het atelier de bezoekers bijstaan om hun mooiste herinnering op boeiende wijze vast te leggen. Of zij helpt hen juist om dingen die men wèl wil vergeten artistiek van zich af te werpen. Dit kan met behulp van speciale letterstempels in verschillende inkten of bijvoorbeeld met een mooie houtskooltekening. De 'wensprenten' worden na de beurs virtueel geëxposeerd op de website van Alzheimer Nederland.

Als inspiratie hangen in de stand schilderijen, foto's en de werken van andere bezoekers. Ook is op een video te zien hoeveel plezier ook mensen met dementie bij het schilderen hebben.

Van Erika Veld is onlangs een aangrijpende roman gepubliceerd waarin een dochter afscheid neemt van haar demente moeder. Het tekenen van moeders portret speelt een belangrijke rol in het verwerken van de dementie. Op de beurs gaat ze niet alleen met de bezoekers aan het werk maar vertelt ze ook over de achtergrond van het boek en haar eigen ervaringen met dementie. Dit in samenspel met dichter/publicist Jos van Hest die haar op de openingsdag vragen zal stellen over haar roman.

Het Alzheimer Atelier op het speciale kunstplein van de 50plus Beurs is speciaal ingericht door styliste Bernadette Veenhof. Zij zal op de donderdag 23 september met de bezoekers schilderen. Veenhof trok begin dit jaar veel aandacht met de publicatie van haar fotoboekje 'Geertje', over de kunstige inrichting van het huis van een vrouw met dementie.

Kunst is een belangrijk middel om in contact te komen met dementerenden en voor veel kunstenaars blijkt dementie een inspiratiebron. Bovendien, omgaan met Alzheimer is een hele kunst. Het thema van het Alzheimerjubileum is daarom Kunst en dementie. Alzheimer Nederland wil de negatieve beeldvorming over mensen met dementie doorbreken.

Erika Veld: Portret in Krijt, Arena, Amsterdam 2004, ISBN:90 6974 596 8
Bernadette Veenhof: Geertje, uitgever Artemis Academie, Amsterdam 2004

Noot voor de redactie,