Gemeente Den Haag

september 2004
Leidsters en leerkrachten Haagse Voorschool krijgen certificaat (17 september)

Aanstaande woensdag 22 september krijgen 165 groepsleidsters en leerkrachten van Haagse Voorscholen het certificaat Piramide of Kaleidoscoop uitgereikt. Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs, zal ze om 13.15 uur overhandigen. Het certificaat krijgen de groepsleidsters en leerkrachten omdat zij een driejarige opleiding hebben afgerond.

Groepsleidsters van de peuterspeelzalen en leerkrachten van groep 1 en 2 volgen een opleiding voor het werken met een programma dat op hun Voorschool wordt gebruikt. Piramide en Kaleidoscoop zijn twee van deze programma's. De opleiding bestaat uit trainingsdagen, coaching en opdrachten. De gemeente Den Haag geeft alleen subsidie aan de Voorschool als de groepsleidsters en leerkrachten deze opleiding volgen of gevolgd hebben. Alle voorscholen beschikken zo over gekwalificeerd personeel.

Haagse Voorschool
Een Voorschool is een samenwerking tussen een peuterspeelzaal en een basisschool; samen vormen zij de Haagse Voorschool. De Haagse Voorschool is gericht op het voorkomen of zo vroeg mogelijk aanpakken van (taal)achterstanden bij kinderen. In de Voorschool komen de peuters vier keer per week naar de peuterspeelzaal. In de groepen 1 en 2 is er, net als in de speelzaal, vier keer per week een extra juf aanwezig om te zorgen dat alle kinderen dié aandacht en hulp krijgen die ze nodig hebben. Peuterspeelzaalleidsters en leerkrachten stemmen hun werkwijze en programma's op elkaar af: op de speelzaal wennen de peuters spelenderwijs aan het leren en naar school gaan en in groep 1 en 2 wordt die aanpak voortgezet.

De werkwijze van de Voorschool leidt tot een betere uitgangspositie van kinderen die in achterstandssituaties verkeren. Daardoor stijgen hun kansen om de basisschool met goed gevolg te doorlopen. Bovendien heeft ook het vervolgtraject in het voortgezet onderwijs meer kans van slagen. De speciaal ontwikkelde educatieve programma's, vooral gericht op taal, moeten de kinderen voorbereiden op een goede start in groep 3. Ook de creatieve, motorische en leervaardigheden van het kind komen aan bod. De ouders worden nadrukkelijk bij de aanpak betrokken.

In augustus zijn zeven nieuwe voorscholen van start gegaan. Dat brengt het totaal van voorscholen op 58. In de komende jaren moet dit aantal groeien tot alle 86 GOA-scholen.