Gemeente Gouda


04.200 feestelijke opening Brede School 'KAN'

datum: 20 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182 - 588393

feestelijke opening Brede School KAN

Woensdag 22 september is de feestelijke start van de Brede School Kadebuurt, Achterwillens en Noord (samengevoegd tot KAN). In een tent op het kunstgrasveld naast sporthal de Mammoet opent wethouder Van der Sluijs samen met de heer Lourenz Ruiter (coördinator Brede School KAN) een ochtend vol feestelijkheden voor de kinderen van de vier betrokken basisscholen. Het openingsfeest is het startsein voor de eerste activiteiten in het kader van de Brede School KAN.

Na de officiële start op 21 april jl., waarbij meerdere partijen het convenant of de intentieverklaring hebben ondertekend, zijn nu de kinderen aan de beurt. Een feest voor maar met name ook door de kinderen.

Vanaf het begin van dit schooljaar hebben de kinderen van de groepen 4 tot en met 8 van de vier scholen onder leiding van kunstenaars van alles voor dit feest voorbereid.
Op de Bijenkorf worden onder leiding van Tonny Schimmel van de Werkschuit grote bouwwerken gemaakt van melkpakken. Deze worden vervolgens beschilderd. De leerlingen van de Wethouder Luidensschool zijn samen met Bas den Boer, ook van de Werkschuit, bezig met hele grote striptekeningen.
Bij de Nieuw Burgvliet gaat het er swingend aan toe met rapper Peter Goudriaan. Op de Koningin Wilhelminaschool wordt er flink gedanst onder begeleiding van Adelina Monteiro.
Tijdens de opening presenteren de kinderen kort aan elkaar wat ze gemaakt of ingestudeerd hebben.

Al deze activiteiten beelden de vier eerste poppetjes uit van het logo van de Brede School. Het laatste poppetje, de sporter, wordt uitgebeeld door kinderen uit de buurt die meedoen aan de breedtesportactiviteiten. Hiermee is het logo compleet en de Brede School een feit.

Voor de kinderen van de groepen 1 tot en met 3 is een apart programma (poppenkast) bij de Bijenkorf.
In totaal gaat het om 329 kinderen uit de groepen 1-3 en 499 kinderen uit de groepen 4-8.

kans op optimale ontwikkeling

De Brede School is een samenwerkingsverband tussen scholen, ouders en instellingen op terreinen als sport, cultuur, zorg en welzijn. Het doel hierbij is om te komen tot optimale ontwikkelingskansen voor kinderen, zowel op school, thuis als in hun vrije tijd. Kinderen leren immers niet alleen op school maar ook thuis, op straat, in clubs en van vriendjes.
Om de ontwikkelingskansen van kinderen te optimaliseren worden deze leersituaties meer op elkaar afgestemd. Niet alle kinderen krijgen thuis of in hun vrije tijd dezelfde mogelijkheden om zich te ontplooien. Bekendheid met en interesse voor bijvoorbeeld sporten, lezen, computeren of kunstzinnige activiteiten zijn vaak afhankelijk van toevallige factoren. Dit betekent dat niet ieder kind de kans krijgt op een optimale ontwikkeling. De Brede School biedt daarom verschillende vormen van buitenschoolse activiteiten afgestemd op de wensen en behoeften van de kinderen.

samenleving met samenhang

De ontwikkeling van de Brede School maakt deel uit van de ambitie van de gemeenteraad te komen tot een samenleving met samenhang. Gestreefd wordt naar een evenredige, actieve participatie van Goudse burgers aan de Goudse samenleving, toegenomen sociale leefbaarheid in wijken en buurt- en wijkbetrokkenheid van bewoners.


-- einde bericht --