GAIA

10 keer 20m2 tegen misbruik wilde dieren in circussen

GAIA, ANIMAUX EN PERIL EN VEEWEYDE GEVEN MEGAGROOT SIGNAAL VOOR WILDE DIERENVRIJE CIRCUSSEN

Leve het circus? LEVE DE NATUUR!

22 september 2004

© GAIA

'Leve het circus? LEVE DE NATUUR!' prijkt vanaf vandaag op 10 plaatsen in Brussel op 20 m2-panelen. Via deze baanaffiches, verlicht en wel, brengen de drie grootste dierenrechtenorganisaties van het land - GAIA, ANIMAUX EN PERIL en VEEWEYDE - een megagrote boodschap over tegen het misbruik en het leed van wilde dieren in circussen. Een signaal van formaat voor wilde dierenvrije circussen.

Vandaag, 22 september gaven de drie dierenrechtenorganisaties het startsein voor hun nieuwe campagne die in het straatbeeld niet onopgemerkt voorbij zal gaan. De eerste affiche werd aangebracht aan de Waterloosesteenweg in Ukkel. GAIA, ANIMAUX EN PERIL en VEEWEYDE bundelen hun krachten tegen het bedrieglijk nepakkoord dat minister 'voor dierenwelzijn' Demotte sloot met enkele circussen over zogenaamde verboden en toegelaten dieren. Het akkoord is niet meer of minder dan puur boerenbedrog en een ware ramp voor de wilde dieren in circussen, op het lijf geschreven van één enkel Waals circus: Bouglione! Er is absoluut geen sprake van een verbetering. Integendeel. Minister Demotte verbiedt nu ineens lama's; dieren die iedereen volgens de dierenwelzijnswet mag houden. Roofdieren als tijgers, panters en poema's mogen van de minister opgesloten worden in totaal ongeschikte en véél te enge kooien van enkele vierkante meters waarin de dieren zich gestoord gedragen. Als gevolg van dit slechte akkoord stappen circussen die geen wilde dieren meer gebruikten nu zelfs terug over naar wilde dieren zoals tijgers. GAIA, ANIMAUX EN PERIL en VEEWEYDE laten dit niet zomaar gebeuren.

De affiches die vanaf nu het straatbeeld 'sieren', drukken de toeschouwer met de neus op de feiten. De foto van een geketende olifant, lijdend in het circus staat in schril contrast met de twee olifanten die hun dorst lessen aan een poel in de vrije natuur. De scheur tussen de twee foto's benadrukt de immense kloof die er heerst tussen het leven in gevangenschap en het leven in de vrije natuur. De realiteit, m.a.w. de schrijnende situatie voor wilde dieren in circussen zien vele mensen helaas niet. Naast de 10 megagrote, verlichte affiches zullen in ieder geval vele mensen niet kunnen kijken.
Morgen, donderdag 23 september hebben vertegenwoordigers van GAIA, ANIMAUX EN PERIL en VEEWEYDE een onderhoud met minister Demotte over zijn nepakkoord. Afhankelijk van de resultaten van dit onderhoud beslissen de drie organisaties over verdere acties. Locaties affiches:
Anderlecht

+ Sylvain Dupuislaan / parking shopping
+ Bergensesteenweg 637

Oudergem

+ Triomflaan 137 / hoek L. Verstraetenstraat

Sint-Jans-Molenbeek

+ L. Mettewielaan 423 / Scheutboschstraat
+ Gentsesteenweg 320

+ Vandermeerenstraat / MIVB

+ Zwarte Vijversplein/ Piersstraat

Ukkel

+ Waterloosesteenweg 1088

+ Stallestraat 9

Sint-Lambrechts-Woluwe

+ Sint-Lambertusstraat / shoppingcenter

Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be