Ingezonden persbericht


Utrecht, 5 mei 2004

Persbericht Nederlands Film Festival

Jean van de Velde is Gast van het Jaar tijdens het Nederlands Film Festival

Regisseur en scenarist Jean van de Velde wordt tijdens het 24e Nederlands Film Festival geëerd als Gast van het Jaar. Met een uitgebreid programma zet het festival de Utrechter, die momenteel de laatste hand legt aan zijn nieuwe film FLORIS, volop in de schijnwerpers. Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2004.

Kern van het eerbetoon aan Van de Velde vormt een overzicht van zo'n twintig films en tv-producties die hij regisseerde of waarvoor hij het scenario schreef. Uiteraard ontbreken veelbekroonde films als LEK (2000, viervoudig Gouden Kalfwinnaar), OEROEG (1993, Gouden Kalf Beste Acteur) en bioscoopsuccessen als ALL STARS (1997) daarin niet. Van de Velde leidt de vertoningen zelf in en na afloop gaat hij in gesprek met het publiek.

Onder de noemer ALL STARS INTERNATIONAL programmeert het festival Nederlandse en buitenlandse bewerkingen van Van de Veldes succesfilm. Hieronder twee Belgische bewerkingen en mogelijk ook de Spaanse en Engelse versies. En natuurlijk de met een Emmy Award bekroonde aflevering van de Nederlandse tv-serie. ALL STARS vormt een ideale aanleiding voor een voetbalwedstrijd tijdens het festival tussen filmmakers en festivalmedewerkers, producenten, filmjournalisten en de cast uit de film.

Tijdens het festival geeft Jean van de Velde leiding aan een workshop over scenarioschrijven voor beginnende vakgenoten. Deelnemers schrijven een beginscène van een filmscript, die vervolgens door andere deelnemers wordt beoordeeld. De scènes worden tijdens de Talkshow van Matthijs van Nieuwkerk gepresenteerd.

In talkshows en gesprekken gaat Van de Velde bovendien in op zijn carrière.

Jean van de Velde (1957) maakte in 1975 als student van de Filmacademie samen met medestudenten Leon de Winter en Wouter Suyderhoud zijn eerste film FRITS BLOMQUIST: DE KUNSTENAAR SCHEPT ZIJN EIGEN ORDE. In 1978 verliet hij samen met De Winter en René Seegers de academie voortijdig om met hun Eerste Amsterdamse Filmassociatie een reeks bijzondere speelfilms en documentaires te maken, waaronder JUNKIEVERDRIET (1979), DE VERWORDING VAN HERMAN DÜRER (1979), DE WERELDVERBETERAAR (1981), DE AFSTAND (1981) en PARFAIT AMOUR (1984). Sindsdien heeft Van de Velde als scenarioschrijver en regisseur aan een groot aantal speelfilms gewerkt. Hij maakte DE KLEINE BLONDE DOOD (1993), ALL STARS (1997 en tv-serie 1999) en LEK (2000) en schreef de scenario's voor onder andere VAN GELUK GESPROKEN (1987, regie Pieter Verhoeff), OEROEG (1993, regie Hans Hylkema), CHARLOTTE SOPHIE BENTINCK (1996, regie Ben Verbong) en WHEN THE LIGHT COMES (1998, regie Stijn Coninx). Van 2000 tot 2003 werkte Van de Velde als intendant bij het Nederlands Fonds voor de Film, waar hij optrad als klankbord voor scenarioschrijvers van publieksfilms.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl