Nederlandse Vereniging van journalisten

Reactie NVJ op stuk R. Zaal
22 sept. 2004

Ex-collega Robert Zaal meldt in een mailbericht vandaag dat hij zich genoodzaakt voelt om ingrijpend te gaan bezuinigen op de loonkosten bij de regionale omroepen, omdat er geen andere alternatieven meer zouden zijn.Hij geeft hierbij ook aan dat hij veel mogelijkheden ziet voor verbetering van een CAO, als die specifiek voor de regiobale omroepen zou gaan gelden.

Die twee zaken zijn dus niet met elkaar te rijmen, en dat weet Zaal maar al te best.Over specifieke functies, die alleen bij de regionale omroep gelden willen wij graag praten en dit hebben we al eerder aan ROOS aangegeven.Zaal beweert een beter beleid t.a.v. tijdelijke contracten voor te staan, maar ziet later in zijn verhaal geen geld om dat waar te maken.Ook bij de regionale omroep zijn veel voorbeelden van 2 of drie jaar voortdurende tijdelijke contracten. Het is dus alleen maar goed dat de bonden daarvoor enige financiele compensatie in de CAO hebben afgesproken.

Het moge duidelijk zijn, alleen met een ingrijpende bezuiniging op jullie salaris denkt hij te kunnen overleven.Dit is niet alleen kortzichtig, hij vergeet daarbij ook dat hij daarmee naar zijn subsidient een alarmerende boodschap uitdraagt:Hij zegt hiermee in feite dat in zijn ogen blijkbaar forse besparingen op de salarissen haalbaar zijn.Beter zou zijn als hij zich zou inspannen voor een goede en structurele financiering van de regionale omroep, iets waarvoor de NVJ graag met hem wil strijden.Maar dan moeten we over de salarissen wel eenzelfde geluid kunnen laten horen.

Daarbij heeft Zaal ook erg veel moeite om zijn in de loop der jaren vervulde functies te scheiden.Immers, twee jaar geleden beweerde hij als ROOS-directeur nog glashard dat het noodzakelijk zou zijn om juist in een CAO te blijven omdat regionale en landelijke omroep in 1 markt opereren en alleen dan kwaliteit in de regio aangetrokken en behouden zou kunnen blijven.

Zaal geeft tenslotte geen antwoord op de frappante stijging van personeelsomvang, die zich de afgelopen jaren bij de regio heeft voorgedaan, terwijl er al jaren gepraat wordt over de nijpende financiele positie van de regionale omroep.Wij vinden het onterecht dat het personeel nu de rekening zou krijgen voor de ambities en het kortzichtige beleid van regionale omroepen de afgelopen jaren.

De NVJ en de andere bonden willen graag een moderne en ook op de regio toegesneden CAO, maar dan wel binnen de publieke omroepCAO en zonder dat daaraan een bezuingingsopdracht van 6 tot 12% ten grondslag ligt.

Het is aan ROOS en Robert Zaal om daar duidelijkheid over te geven.

Het personeel verdient het!

Thomas Bruning
Secretaris omroepzaken NVJ