Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT WOENSDAG 22 SEPTEMBER 13.00 UUR

Bizz, zibb.nl en D&B publiceren Top-100 Zakensteden

Aalsmeer zakenstad van het jaar

De Beste Zakenstad van 2004 is Aalsmeer. De Noord-Hollandse gemeente eindigt als eerste in de Top-100 Zakensteden, een jaarlijkse ranglijst die wordt samengesteld door zakenblad bizz, internetplatform zibb.nl en handelsinformatiebureau Dun & Bradstreet. De bedrijven in Aalsmeer zetten goede winstnoteringen neer, kennen een prima betalingsmoraal en scoorden het best op financiële soliditeit. Aalsmeer is daarmee voor de tweede keer winnaar, ook in 1999 eindigde de gemeente als nummer één. Sittard, de winnaar van vorig jaar, zakte diep naar de 76e plaats.

De Top-100 is gebaseerd op een gemiddelde score van alle ondernemingen binnen een gemeente op het gebied van winstgevendheid, winstontwikkeling, financiële soliditeit, betalingsgedrag en het aantal nieuwe bedrijven.

Winst en winstgroei
Aalsmeer, de vestigingsplaats van onder andere Bloemenveiling Aalsmeer, De Vries Scheepsbouw en Endemol Nederland, heeft ondanks de economische teruggang in Nederland heel wat winstmakers in huis. Meer dan 74% van de Aalsmeerse bedrijven is winstgevend en 36% maakte zelfs een winstgroei door ten opzichte van het jaar daarvoor. Sittard, de winnaar van vorig jaar presteert op dit gebied juist een stuk minder: het aantal bedrijven dat winst of winstgroei laat zien is dit jaar ten opzichte van de andere deelnemers sterk gedaald. Daardoor eindigt Sittard op de 76e plaats.

Methode

De Top-100 Zakensteden 2004 van bizz, zibb.nl en D&B is het resultaat van het verwerken van miljoenen gegevens over bedrijven, waarover het handelsinformatiebureau D&B beschikt. Centrale vraag in het onderzoek: in welke plaats zijn de financieel meest gezonde bedrijven gevestigd? Om het onderzoek zo representatief mogelijk te laten zijn, is gekozen voor de honderd zakensteden die in 2003 de meeste winst- en verliesrekeningen (over 2002) hebben gedeponeerd bij de Kamers van Koophandel. In totaal ging het om gegevens van zo'n 16.500 bedrijven. Het aantal startende bedrijven is gemeten over 2003. De gegevens voor de D&B score en het betalingsgedrag zijn van 2004.

../2

Rangorde

Winst, winstgroei, soliditeit, betalingsgedrag en het aantal startende bedrijven bepalen de rangorde van de Top-100. Winst betekent: het percentage winstgevende bedrijven, winstgroei is het percentage bedrijven met een winststijging. De soliditeit en het betalingsgedrag meet D&B aan de hand van scores die het toekent aan bedrijven (voor de Top-100 zijn dat er 613.000). Het aantal starters is het aantal nieuwe bedrijven ten opzichte van de hoeveelheid bedrijven in een bepaalde plaats.

De weging van de vijf factoren is: financiële soliditeit: 30%; winstgroei: 25%; starters: 20%; winst: 15%; betalingsgedrag (D&B paydex): 10%.

De top-10 Beste Zakensteden van Nederland

Plaats
Aalsmeer 1
Goes 2
Oldenzaal 3
Barendrecht 4
Veghel 5
Hoogeveen 6
Woerden 7
Doetinchem 8
Gorinchem 9
Weert 10



Ingezonden persbericht