Gemeente Leiden

Woensdag 22 september 2004 zijn de Leidse wethouder Van der Sande (Waterbeheer) en zijn Haarlemse collega Visser (Civiele werken en haven) in Lisse aanwezig bij het passeren van de notariële akte die de nieuwe eigendomsverhoudingen met betrekking tot de Haarlemmertrekvaart regelt. De locatie waar dit historische moment plaatsvindt is het voormalige NS-station van Hillegom-Lisse, nu restaurant De Verloren Koffer. Adres: Stationsweg 59, Lisse.

Om 16.00 uur, vóór het passeren van de akte, neemt het gezelschap de situatie bij de 'Blauwe Paal', de plek waar de nieuwe eigendomsgrens ligt (gemeentegrens Lisse), in ogenschouw. Vervolgens gaat het gezelschap naar het nabijgelegen restaurant in het voormalige NS-station van Hillegom-Lisse om daar de akte passeren. Hier wordt een toast uitgebracht op het bereiken van deze mijlpaal.

De Haarlemmertrekvaart

De Haarlemmertrekvaart (tussen Leiden en Haarlem) en het jaagpad zijn sinds mensenheugenis gezamenlijk eigendom van de gemeenten Haarlem en Leiden. In vroeger tijden was deze gezamenlijke aanpak de enige mogelijkheid zo'n belangrijk project te realiseren. Tegenwoordig is het gedeelde eigendom een lastige constructie, die er feitelijk op neer komt dat Haarlem en Leiden samen eigenaar zijn van percelen grond en water in diverse buurgemeenten. Onderhoud, beheer en verkoop van dit eigendom is -mede door het gedeelde eigenaarschap- ingewikkeld, lastig en dus ongewenst. Besloten is het eigendom van de vaart te delen. Leiden wordt eigenaar van het zuidelijke deel, Haarlem van het noordelijke. Door de nieuwe eigendomsconstructie zullen in de toekomst op eenvoudiger wijze vervolgtransacties kunnen plaats vinden tussen de afzonderlijke nieuwe eigenaren (Haarlem en Leiden) en andere partijen (bijvoorbeeld gemeenten).

Locatie van de Blauwe Paal.
Op de weg van Leiden-Sassenheim-Lisse richting Hillegom moet men bij Lisse de weg westwaarts naar de Keukenhof nemen. Na passage van de Keukenhof passeert men het station en de spoorwegovergang en meteen daarna de trekvaart. Na 20 meter linksaf richting Leiden: de Leidsevaart. Na 250 meter staat de paal rechts in de berm.

U bent van harte uitgenodigd om 16.00 uur aanwezig te zijn bij de ontmoeting van de wethouders bij de Blauwe Paal en de daaropvolgende bijeenkomst in De Verloren Koffer. Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55 / 06 - 54 72 58 18


---- --