Gemeente Delft

Het college van B&W heeft het concept Delfts Ontwikkelingsprogramma 2 (DOP2) vastgesteld. Het vastgestelde concept Ontwikkelingsprogramma wordt nu voor 1 oktober bij de provincie ingediend. Na een formele toetsing ervan door de provincie zal het definitieve vorm in januari 2005 door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld. De gemeente zal hiermee vervolgens voor 15 februari 2005 bij de provincie ISV-bijdragen van in totaal ongeveer E 9,5 mln. (excl. bodemgelden) aanvragen voor de periode 2005 t/m 2009 (ISV2).

Waarom een Ontwikkelingsprogramma?
Op 1 januari 2000 is de wet 'Stedelijke Vernieuwing' in werking gegaan. Op grond van deze wet kunnen gemeenten een meerjarig 'Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing' (ISV) ontvangen voor de fysieke maatregelen die nodig zijn om het stedelijk gebied aan te pakken. Om voor dit budget in aanmerking te komen, stelt de gemeente het Delfts Ontwikkelings Programma (DOP) op.

Wat staat er in?
In het Delfts OntwikkelingsProgramma (DOP) staat wat de gemeente de komende jaren rond stedelijke vernieuwing samen met lokale partners wil realiseren. Er staan bijvoorbeeld te bereiken doelen in, als basis voor een jaarlijkse monitoring. Ook wordt beschreven hoe de stad er in 2015 uit zou moeten zien. De opgenomen programma's leggen een verbinding tussen deze toekomstvisie en de uitwerking ervan in projecten en programma's. In DOP2 staan de volgende programma's: > Drie themaprogramma's: 'Kennis, economie en cultuur', 'Wonen/ samenleven' en 'Duurzaamheid'; > Vier gebiedsgerichte programma's: 'Woonwijken', 'Spoorzone', 'Binnenstad' en 'TU-gebied/ Schie-oevers'.

Sterk samengevat komt de aanpak neer op het versterken van de aantrekkingskracht van de stad, het versterken van de woonfunctie, het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid, en de zorg voor de meest kwetsbaren. In het DOP2 wordt ook gekozen voor een voortzetting van de bestaande aanpak zoals het wijkgericht werken, verbetering van de omgevingskwaliteit en waar mogelijk voor een verhoging van het tempo van uitvoering van stedelijke vernieuwingsprojecten.