Openbaar Ministerie

Persberichten
22 september 2004

Schiphol/Rotterdam: Grote drugsorganisatie opgerold

In een omvangrijk drugsonderzoek zijn gisteren 4 aanhoudingen verricht op Aruba en Curaçao. Hiermee lijkt een organisatie opgerold, die zich bezig-hield met de invoer van grote partijen cocaïne via de luchthaven Schiphol en de zeehaven van Rotterdam. Eerder dit jaar zijn in dit onderzoek al 13 aanhoudingen verricht. Dit heeft het OM Haarlem bekend gemaakt.

De organisatie wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne vanuit het Caraïbisch Gebied naar Nederland. In het onderzoek is inmiddels ruim 2000 kilo cocaïne in beslag genomen. De geschatte straatwaarde van de onderschepte partijen bedraagt circa 152 miljoen euro.

In september 2003 startte het CargoHarc-team Schiphol (een samen-werkingsverband van Koninklijke Marechaussee, Douane en FIOD-ECD) een uitgebreid onderzoek. Aanleiding voor dit onderzoek was informatie die betrekking had op de onderschepping door de Douane van 620 kilo cocaïne op Schiphol in augustus 2003.

In maart 2004 is een onderzoek gestart door het Harc-team Rotterdam (een samenwerkingsverband van Douane, FIOD-ECD en de Zeehavenpolitie). Dit onderzoek richtte zich op informatie dat havenmedewerkers in Rotterdam betrokken zouden zijn bij de invoer van cocaïne. Vrijwel direct na de start van dit onderzoek werden kort na elkaar twee partijen cocaïne (80 kilo en 330 kilo) onderschept.

Daar beide onderzoeken zich bleken te richten op dezelfde organisatie is besloten de onderzoeken aan elkaar te koppelen. De diverse opsporings-diensten hebben hierbij zowel onderling als met de autoriteiten op Aruba en Curaçao zeer nauw samengewerkt. De onderzoeken zijn verricht onder leiding van de Openbaar Ministeries Haarlem en Rotterdam.
Tijdens de onderzoeken is informatie naar voren gekomen waardoor ook enkele andere zaken betreffende de invoer van cocaïne vanaf 2001 via de luchthaven Schiphol en de zeehaven van Rotterdam opgelost konden worden. Ook voor de invoer van deze partijen cocaïne worden de nu aangehouden verdachten verantwoordelijk gehouden.

Met de aanhoudingen van gisteren zijn inmiddels 17 verdachten aangehouden. Onder hen bevinden zich o.a. Rotterdamse havenarbeiders en Colombiaanse en Antilliaanse leveranciers van de verdovende middelen. Tevens zijn die personen aangehouden van wie vermoed wordt dat zij de top van de organisatie vormen. Een van de hoofdverdachten is reeds in mei 2004 in Spanje aangehouden. Gedurende het onderzoek zijn aanhoudingen en huiszoekingen verricht in Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam, Landsmeer, Ridderkerk en Klundert en op Curaçao en Aruba.

De thans aangehouden personen worden ervan verdacht een criminele organisatie te vormen die zich bezighield met de aankoop, verzending en invoer van cocaïne in Nederland. De onderzoeken omvatten op dit moment 17 zaken van invoer van cocaïne in de periode van 2001-2004. Enkele personen worden verdacht van het voorhanden hebben van criminele gelden en vuurwapens, deze zijn inmiddels in beslag genomen.

Naar de financiële vermogens van de leden van de criminele organisatie wordt een nader onderzoek ingesteld.

Alle verdachten bevinden zich thans in voorlopige hechtenis. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.