Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 22 september 2004

Van 'Sociale contacten via MSN' tot 'Verliesverwerking' Nieuw cursusaanbod voor lichamelijk gehandicapten

De Gemiva-SVG Groep, zorgaanbieder in Zuid-Holland, heeft een nieuw cursusaanbod samengesteld voor mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel. Het gaat om dertig kortdurende, groepsgerichte cursussen die men in de activiteitencentra kan volgen. De cursussen zijn gebundeld in een overzichtelijk boekje.

"Alle cliënten die gebruik maken van onze activiteitencentra kunnen zich intekenen voor de onderwerpen waar zij de meeste belangstelling voor hebben", legt clustermanager Hennie Blok uit. "Ook mensen die nog geen cliënt bij ons zijn, kunnen zich inschrijven. We inventariseren eerst waar de meeste belangstelling voor is en die cursussen bieden we dan drie maanden achtereen aan. We zullen per kwartaal één tot vier verschillende cursusblokken aanbieden op een activiteitencentrum, afhankelijk van de grootte van het centrum."

Verliesverwerking
Uit een recent onderzoek naar behoeften en wensen onder de cliënten blijkt dat er veel interesse is in computerles. "Dat was een duidelijk signaal", vervolgt Hennie. "Daarom bieden we nu twaalf verschillende computercursussen aan, variërend van 'Kennismaken met de computer' tot 'Sociale contacten via MSN'."
Een andere cursus die mensen met een lichamelijke handicap kunnen volgen is 'Verliesverwerking'. Hennie: "Als je gehandicapt raakt door een ziekte of door hersenletsel, kun je ervaren dat niets in het leven meer is zoals het was. Je kunt in één klap je baan verliezen, maar bijvoorbeeld ook je vrienden, of bepaalde vaardigheden. Hoe ga je daarmee om? Dat staat centraal in deze cursus."

Mogelijkheden verkennen
De eerste lesperiode start 5 oktober en duurt drie maanden. Volgend jaar zullen er nog twee blokken van twaalf weken volgen. Hennie Blok: "De bedoeling van dit aanbod is dat mensen met een lichamelijke handicap hun mogelijkheden verkennen. Dit aanbod is gebaseerd op de vragen en wensen van de cliënten. Op deze manier werken we vraaggericht en investeren we in de kwaliteit van zorg. Ook willen we hiermee onze activiteitencentra laagdrempeliger maken. Het is in principe mogelijk dat iemand zich voor bijvoorbeeld één cursus inschrijft en verder niet naar het activiteitencentrum komt."

Cursusaanbod online
Het complete cursusaanbod is te downloaden vanaf de website van de Gemiva-SVG Groep: www.gemiva-svg.nl (onder de knop Lichamelijke handicap/werk en dagbesteding/activiteitencentra). Belangstellenden kunnen ook informatie krijgen via de volgende activiteitencentra:
* Ac Sparring, Den Haag, telefoon (070) 350 43 23
* Ac De Rotonde, Gouda, telefoon (0182) 55 51 00
* Ac De Spil, Zoetermeer, telefoon (079) 316 66 40
* Computerwerkcentrum Rhijnenburgh, Leiderdorp, telefoon (071) 589 82 02

* Ac Gading, Leiderdorp, telefoon (071) 541 04 44
* Ac Overweg, Dordrecht, telefoon (078) 617 43 00
* Ac De Nieuwe Schalm, Rotterdam, telefoon (010) 455 25 42

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ruim 3000 mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Mensen met een lichamelijke handicap of met niet-aangeboren hersenletsel ondersteunen we in diverse woonvormen, activiteitencentra, ateliers en winkels in onder meer Den Haag, Gouda, Zoetermeer, Leiderdorp, Leiden, Rotterdam en Spijkenisse. Bovendien bieden we in de hele regio ondersteuning bij de mensen thuis.
De Gemiva-SVG Groep streeft ernaar dat mensen met een handicap een eigen plek hebben in de samenleving en aan die samenleving deel kunnen nemen.