Gemeente Delfzijl

Persbericht

22-09-2004
Aanvullend krediet noodzakelijk voor noodopvang asielzoekers

VOORSTEL

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delfzijl stelt de gemeenteraad voor om een aanvullend krediet van 35.000,- beschikbaar te stellen om tot uiterlijk 1 januari 2005 noodopvang te kunnen blijven bieden aan dakloze asielzoekers. Deze asielzoekers verblijven legaal in Nederland, maar hebben geen recht op opvang.

Op 1 april 2004 heeft de raad van de gemeente Delfzijl besloten een extra krediet beschikbaar
te stellen van 100.000,- om vanaf 1 januari 2004 financiële ondersteuning te kunnen blijven bieden aan twee instellingen die dakloze asielzoekers onderdak verschaffen en van voeding voorzien. Het zijn de Stichting Noodopvang Dakloze asielzoekers Delfzijl / Appingedam en de Stichting Transitvoorziening Dakloze vreemdelingen Groningen.

Gelet op de discussies over dit onderwerp in de raadsvergaderingen van respectievelijk augustus 2002 en april 2004, met betrekking tot het beschikbaar stellen van een krediet voor
de noodopvang, zijn vanaf het eerste moment de financiële consequenties op de voet gevolgd.
Van het beschikbare krediet voor 2004 resteert op 1 september 2004 nog een gering bedrag, onvoldoende om aan alle verplichtingen tot 1 januari 2005 te voldoen.
Het in maart 2004 door de raad beschikbaar gestelde krediet ad 100.000,00 is dus ontoereikend om het huidige aantal van 21 personen gedurende de resterende periode op
te kunnen blijven vangen. Vooralsnog vindt het college het noodzakelijk om financiële ondersteuning te blijven bieden aan de huidige dakloze asielzoekers die in de tijdelijke noodopvangvoorzieningen verblijven.

Gelet op de gemaakte afspraken tussen de VNG en de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie vindt het college dat de opvang van asielzoekers zonder verblijfsvergunning vanaf uiterlijk 1 januari 2005 geen verantwoordelijkheid meer is voor de gemeente.