Dienstenbond CNV

Na overname Ven door Sligro volgt zeker reorganisatie 22-09-2004

Op maandag 20 september werd overleg gevoerd met de directie van Sligro over de (voorgenomen)overname van Ven door Sligro per 30 september a.s. Op 9 september hebben wij u een Nieuwsflits gestuurd waarin we u vertelden dat we waren geïnformeerd over de overname en welke vragen dat bericht bij ons opriep (bijv. de gevolgen voor werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden). Die vragen zijn tijdens het overleg aan de orde geweest.

Arbeidsvoorwaarden
In onze vorige Nieuwsflits schreven we dat, voor zover dat bij ons bekend was, zowel bij Sligro als bij Ven de CAO voor de Groothandel in levensmiddelen wordt toegepast. Inmiddels zijn we een overleg verder en hebben we een overzicht gekregen van alle bedrijven die onder de overname vallen (Ven Groothandel Centrum); gebleken is dat, hoewel het grootste deel van de werknemers valt onder de CAO voor de Groothandel in Levensmiddelen, er ook sprake is van andere CAOs en arbeidsvoorwaardenregelingen.

Een gedetailleerd overzicht ontbreekt echter nog.

Werkgelegenheid zal zeker verminderen
Sligro heeft toegezegd dat er de komende twee jaar geen gedwongen ontslagen zullen vallen ten gevolge van de overname.

Dat betekent niet dat er helemaal geen ontslagen mogelijk zullen zijn; een werknemer die niet voldoende functioneert, kan uiteindelijk ondanks bovenstaande toezegging, wel ontslag tegemoet zien.

Ook betekent het niet dat de werkgelegenheid op hetzelfde niveau blijft. De werkgelegenheid zal zeker verminderen. Er zal een forse reorganisatie in gang worden gezet en ook door samenvoegingen en overplaatsingen zullen er de komende tijd de nodige veranderingen plaatsvinden. De grootste problemen zullen zich naar verwachting voordoen op het hoofdkantoor van Ven in Diemen, omdat Sligro een centraal (vanuit Veghel) aangestuurde onderneming is.

Dat betekent wellicht verplaatsing van werk (en een evt. noodzakelijke verhuizing); verder worden de contracten voor bepaalde tijd niet meer verlengd en wordt afscheid genomen van de uitzendkrachten. Door natuurlijk verloop hoopt Sligro de gevolgen van e.e.a. zo beperkt mogelijk te houden.

Chauffeurs
Als de organisatie bij Ven (in de ogen van Sligro) op de rij staat, zal worden gekeken naar de manier waarop het transport zal worden uitbesteed. Dat betekent dat de 170 chauffeurs van Ven dan naar een andere werkgever zullen overgaan; over de voorwaarden waaronder zal moeten worden onderhandeld en gebleken is dat naarmate meer chauffeurs lid zijn van de vakbond, er betere afspraken gemaakt kunnen worden.

Locatiesluitingen
Ten gevolge van de overname zullen geen locaties van Ven worden gesloten; er zijn wel gevolgen voor enkele vestigingen van Sligro (Alkmaar, Rotterdam Spaanse Polder, Bezorggroothandel Leidschendam, Almelo).

Sligro Food Group Nederland BV
Sligro wil dat iedereen per 1 januari 2005 in dienst treedt van Sligro Food Group Nederland BV. Op dat moment is er zeker nog geen overeenstemming over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. Sligro heeft ons te kennen gegeven dat zij wil dat iedereen bij SFG Ned. in dienst treedt zodat zij een overzicht krijgt van alle arbeidsvoorwaarden die er zoal zijn bij de verschillende Ven-dochters.

Iedere werknemer krijgt een brief waarin wordt gevraagd om te tekenen voor deze overgang naar SFG Ned. U bent niet verplicht om te tekenen; doet u dat niet, dan blijft u in dienst van uw oorspronkelijke werkgever.

Tekent u wel, dan valt u onder het Sligro-pensioen. Volgens Sligro is het Sligro-pensioen voor iedereen minimaal gelijk, maar waarschijnlijk zelfs voordeliger dan de regeling die u nu heeft; als u al onder een regeling valt.

Stand van zaken
Vandaag worden de officiële contracten tussen Sligro en Ven getekend. De NMA heeft toestemming gegeven en ook de Ondernemingsraden van beide ondernemingen zijn akkoord.

Wij hebben twee vervolgafspraken gemaakt, nl. op maandag 8 november en op dinsdag 7 december a.s. Wij kunnen alleen maar een sterke onderhandelingspartner zijn als de werknemers van Ven zich nu aansluiten bij de bond, bij CNV Dienstenbond.

Amsterdam, 2 oktober Museumplein 12.00-14.00 uur U heeft er ongetwijfeld al van gehoord; de vakbonden roepen iedereen op om op zaterdag 2 oktober a.s. te komen demonstreren tegen de kabinetsplannen. In bijgaande flyer kunt u zien welke gevolgen de kabinetsplannen voor u hebben. Leden ontvangen deze week een treinkaartje om gratis naar Amsterdam te reizen. Nederland verdient beter! U ook!

Voor meer informatie kunt u mailen naar Aletta
Bulsink a.bulsink@cnvdibo