Ingezonden persbericht


Elsevier nieuwsbrief, 22 september 2004

Redactie Elsevier

Postbus 152

1000 AD Amsterdam

Telefoon 020-515 9944

Fax 020-515 9900

E-mail
(mailto:redactie.elsevier@reedbusiness.nl) redactie.elsevier@reedbusiness.nl

***************

* PERSBERICHT *
***************

De beste medisch specialisten

De beste medisch specialisten van Nederland werken in de grote en middelgrote ziekenhuizen. In plaatsen als Assen, Capelle aan den IJssel, Gorinchem, Heemstede, Heerenveen, Nieuwegein, Tilburg, Sneek en Zwolle.

Dit blijkt uit onderzoek dat het weekblad Elsevier dit jaar voor het eerst publiceert. Het onderzoek is verricht in samenwerking met beleidsadviseur Peter Lagendijk. Er zijn veertien specialismen onderzocht. Grote ziekenhuizen tellen meer dan 580 bedden. Middelgrote ziekenhuizen hebben minder dan 580 bedden.

Volgens het Elsevier-onderzoek werken de beste algemeen chirurgen in het Sint Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg. Het Sint Antonius te Nieuwegein heeft de beste longspecialisten. En het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen kent de beste orthopeden van het land.

De acht academische medische centra komen er bekaaid af. Daar worden veelal de moeilijkere behandelingen verricht. Maar op enkele uitzonderingen na - cardiologie in Maastricht, oncologie in Groningen en het Amsterdamse VUMC - komen zij niet voor in de medische top van het land.

Het onderzoek maakt deel uit van de Elsevier-enquête naar 'De Beste Ziekenhuizen 2004'. Dit jaar werd expliciet de vraag gesteld welke maatschappen of vakgroepen van medisch specialisten uitblinken en bovengemiddeld presteren. Zesduizend personen werden aangeschreven. Een kwart van hen vulde de vragenlijst in.