Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Gezonde voeding en leefstijl: ook op hoge leeftijd minder kans op sterfte 22 september 2004

Ouderen in Europa blijken twintig procent minder kans op overlijden te hebben als zij zgn. Mediterrane voeding eten. Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, vis en olijfolie en bevat weinig vlees en zuivelproducten. Als ouderen ook nog eens niet roken, matig alcohol gebruiken en matig tot intensief bewegen, is hun sterftekans nog weer lager. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, verricht door Wageningen Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven, waarvan de resultaten vandaag worden gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Journal of the American Medical Association.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat ouderen die Mediterrane voeding eten over een periode van tien jaar twintig procent minder risico op sterfte lopen dan ouderen die dat dieet niet volgen. Niet-roken, matig alcoholgebruik en matige tot intensieve lichaamsbeweging verlagen elk afzonderlijk het risico op sterfte met 20 tot 35 procent. Ouderen die alle vier onderdelen van een gezonde leefstijl volgen, blijken over een periode van tien jaar zestig procent minder kans op overlijden te hebben, vergeleken met ouderen die deze leefstijl niet of gedeeltelijk volgen.

Deze resultaten zijn afkomstig van een Europees project dat door Wageningen Universiteit en het RIVM wordt uitgevoerd. Aan dit zogenoemde HALE (Healthy Ageing: Longtudinal study in Europe) project namen 1507 mannen en 832 vrouwen uit 11 Europese landen deel. Deze landen zijn: België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland (Culemborg en Zutphen), Portugal, Spanje en Zwitserland. De deelnemers waren tussen de 70 en 90 jaar oud in 1990, het jaar waarin de informatie over voeding en leefstijl factoren werd verzameld. Tussen 1990 en 2000 overleden 935 personen en werd informatie over doodsoorzaken verzameld.

Het artikel Mediterranean Diet, Lifestyle Factors, and 10-Year Mortality in Elderly European Men and Women; The HALE Project is geschreven door Kim T.B. Knoops, Lisette C.P.G.M. de Groot, Daan Kromhout, Anne-Elisabeth Perrin, Olga Moreiras, Alessandro Menotti en Wija A. van Staveren. Het verschijnt in the Journal of the American Medical Association (JAMA) op 22 september 2004 en is te vinden op de website van de JAMA.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het RIVM en de Wageningen Universiteit.
WUR logo

naar artikel

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Contact