Gemeente Waterland


De dorpshuizen in Broek in Waterland en Katwoude gaan op eigen kracht verder. Het bestuur van stichting Het Broeker Huis en stichting dorpshuis Katwoude hebben in overleg met de gemeente Waterland een intentieverklaring opgesteld om de dorpshuizen zelfstandig te laten worden en op deze manier te behouden. In 2003 heeft de gemeenteraad naar aanleiding van het bezuinigingsproces aangegeven dat ze de mogelijkheden wil onderzoeken om de dorpshuizen van Katwoude, Broek in Waterland, Uitdam en Marken te verzelfstandigen. Het College van B&W en de dorpshuizen zijn hier in goed overleg mee aan de slag gegaan. Van de eerste twee dorpshuizen lijkt het voortbestaan de komende jaren veilig te zijn gesteld.

Het Broeker Huis
De gemeente zal Het Broeker Huis niet verkopen, maar verhuren aan de stichting Het Broeker Huis, voor een periode van 10 jaar. Na 10 jaar wordt de overeenkomst steeds verlengd met 5 jaar (deze verlenging vindt in principe automatisch plaats). Met de nieuwe huurovereenkomst is de stichting verantwoordelijk voor al het onderhoud aan het gebouw en de binnentuin. Het onderhoud wordt gedaan aan de hand van een meerjarenplan. In eerste instantie wilde de gemeente de onderhoudskosten verwerken in de huur, maar de stichting heeft aangegeven dat zij het onderhoud goedkoper kan uitvoeren dan de gemeente(d.m.v. zelfwerkzaamheid en doordat zij geen BTW verschuldigd is). Naast al deze afspraken is er ook de bijzondere verplichting dat de openbare bibliotheek in Het Broeker Huis moet blijven. Het is het streven om de nieuwe overeenkomst per 1 januari 2005 in te laten gaan.

Dorpshuis Katwoude
De gemeente verkoopt het dorpshuis, de beheerderswoning en de brandweergarage voor een symbolisch bedrag van 1 euro aan de stichting Dorpshuis Katwoude. Daarbij verplicht de stichting zich om het gebouw in goede staat te brengen en te onderhouden. De stichting is op de hoogte van uitgesteld onderhoud en gaat er ook mee akkoord om dit onderhoud in de eerste 2 jaar na de overdracht uit te voeren. Mocht de stichting haar activiteiten staken, haar onderhoudsverplichtingen niet nakomen, ophouden met bestaan of failliet raken, dan mag de gemeente als eerste het dorpshuis voor 1 euro terugkopen. Het is de wens en het streven van beide partijen om de koopovereenkomst op 1 juli 2005 in te laten gaan.

Dorpshuizen Uitdam en Marken
De materie voor de dorpshuizen in Uitdam en Marken is een stuk complexer. De gesprekken tussen de betrokkenen en het college van B&W zijn nog niet afgerond. Het college gaat de raad vragen hierover wel een aantal kaderstellende uitspraken te doen, waarbij gewerkt moet worden aan verzelfstandiging in de lijn van dorpshuis Katwoude.

Vervolg besluitvormingsproces
Het voorstel van het college over de verzelfstandiging van de dorpshuizen in Broek in Waterland en Katwoude en de kaders voor de dorpshuizen van Uitdam en Marken wordt 29 september door de commissie Maatschappelijke Zorg (MZ) besproken. Het voorstel zal, samen met het advies van de commissie MZ, op 18 november in de gemeenteraad worden behandeld.