RDW
http://www.rdw.nl

CVZ en CWI lid van Handvestgroep Publiek Verantwoorden

Apeldoorn, 21 september 2004 - Op 3 september j.l. zijn het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI) toegetreden als lid van de Handvestgroep Publiek Verantwoorden. Met deze toetreding willen ze invulling geven aan hun rol als uitvoerder van een publieke taak.

Klanten en andere belanghebbenden moeten weten wat ze van CWI kunnen verwachten. Wensen van klanten en belanghebbenden moeten ook hun vertaling vinden in de inrichting van de dienstverlening van CWI. CWI zoekt graag de samenwerking met andere organisaties. Dat begint met volstrekte helderheid verschaffen over ambities, werkwijze en prestaties.

Het CVZ heeft de laatste jaren veel energie gestoken in de verbetering van de verantwoording over zijn werkzaamheden. Die verantwoording gaat verder dan aan de Minister en het Parlement. Uiteindelijk moet immers verantwoording aan de samenleving worden afgelegd omdat het werk van het CVZ een bijdrage levert aan de bevordering van de gezondheidszorg in Nederland. Dat werk moet transparant en inzichtelijk zijn voor iedereen die met het CVZ in contact staat.

CWI
Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is het eerste loket voor mensen die werkloos zijn geworden. CWI helpt werkzoekenden om weer aan de slag te komen en verzorgt de aanvraag van een WW- of bijstandsuitkering. Samen met UWV en gemeentelijke sociale diensten, vormt CWI de keten voor werk en inkomen. CWI verleent ook vergunningen voor ontslag en vergunningen voor tewerkstelling van werknemers buiten Europa. De wettelijke basis voor het werk van CWI is de wet Structuur Uitvoering Werk en Inkomen.

CVZ
Het College voor zorgverzekeringen coördineert de doelmatige uitvoering en financiering van de verzekeringswetten op het gebied van de gezondheidszorg: de Ziekenfondswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het CVZ is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO), waardoor het een onafhankelijke positie tussen beleid en uitvoering inneemt. Het adviseert en faciliteert de politiek, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en verzekerden met als doel de beschikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de wettelijk verzekerde gezondheidszorg voor de burgers te bevorderen.

Handvest Publieke Verantwoording
In november 2000 hebben het COA, de IB-Groep, het Kadaster, de RDW en Staatsbosbeheer het Handvest Publieke Verantwoording ondertekend. In dit Handvest geven deze ZBO-s aan dat ze zich niet willen beperken tot het afleggen van verantwoording die nodig is voor uitoefening van de ministeriële verantwoordelijkheid, maar zich ook publiek willen verantwoorden voor hun handelen en voor de kwaliteit van de dienstverlening. In 2003 sloot de Sociale Verzekeringsbank zich ook aan. In juni 2004 publiceerde de Handvestgroep Publiek Verantwoorden de -Code goed bestuur uitvoeringsorganisaties-. Met deze code willen de leden het belang van een goede bedrijfsvoering en publieke verantwoording hierover onderstrepen. Naar het voorbeeld van de Code Tabaksblat voor beursgenoteerde ondernemingen gaat de Code goed bestuur o.a. in op de taken van de bestuurders, op hun beloningen, de gevaren van belangenverstrengeling, de financiële verslaglegging en de rol van de raad van toezicht.

www.publiekverantwoorden.nl
Op www.publiekverantwoorden.nl vindt u algemene informatie over de Handvestgroep Publiek Verantwoorden en de aangesloten ZBO-s, de tekst van het Handvest en het Tastbaar Arrangement en de 'Code goed bestuur uitvoeringsorganisaties'. Ook de eerder gepubliceerde visitatierapporten staan op deze site.