Groen!

Brussel, 22 september 2004

Groen! roept Vlaamse regering op tot gezond verstand

Groen!-voorzitter Vera Dua roept de Vlaamse regering op niet in te gaan op de vraag van de regering Verhofstadt om een forse uitbreiding van de nachtvluchten toe te staan. "De Vlaamse regering moet zich laten leiden door het gezond verstand. Ze moet duidelijke grenzen trekken. Een van de dichtstbevolkte regio omtoveren tot een Europees zenuwcentrum voor nachtvluchten is een illusie. Zo'n keuze leidt tot de onleefbaarheid van de hele streek rond Zaventem. Politici moeten toekomstgericht leren denken: laat ons investeren in duurzame jobs; in jobs die wél een toekomst hebben."

Na de voorbije marathononderhandelingen zit het dossier DHL muurvast. Vandaag buigen de Brusselse en Vlaamse regering zich over het voorstel Verhofstadt, dat berust op een forse uitbreiding van de nachtvluchten. Dit complexe dossier sleept al enkele jaren aan en verzandt hoe langer hoe meer in een louter technische discussie over het aantal nachtvluchten, vliegroutes, spreidingsplannen,

Zegt Vera Dua: "Niemand heeft nog een boodschap aan dergelijke technische discussies. Op het terrein is het resultaat dat hoe langer hoe meer mensen slaapstoornissen hebben, dat hoe langer hoe meer mensen bang afwachten of het nieuwe spreidingsplan boven hun hoofd komt en dat hoe langer hoe meer actiegroepen opstaan."

Wetenschappers wijzen op de enorme gevolgen van nachtlawaai voor de volksgezondheid. Meer nachtvluchten betekent een gestadige stijging van de gezondheidskosten tot minstens 400 miljoen euro per jaar. Kortom, de economische kost van de extra nachtvluchten ligt veel hoger dan wat die voor de economie kan opbrengen. Maar in een periode van hoge werkloosheid - zeker voor laaggeschoolden, is de verleiding groot om alles te doen om op korte termijn werkgelegenheid te creëren.

"Dat is ook het geval in het DHL-dossier, met als gevolg dat men de globale context uit het oog verliest," stelt Vera Dua. "Onzekere tewerkstellingsbeloftes en onverholen delocalisatiedreigementen van een multinational vertroebelen het debat en niemand stelt zich nog de fundamentele vraag waar we op lange termijn naartoe moeten met de regio rond Brussel. Het is dringend tijd dat het gezond verstand terugkeert. Het is een illusie te denken dat men een dichtbevolkte regio zomaar kan omtoveren tot een Europees zenuwcentrum voor nachtvluchten. Zo'n keuze kan uiteindelijk enkel leiden tot de onleefbaarheid van de hele streek."

Een realistische inschatting maakt duidelijk dat Zaventem maximaal als een regionale hub voor de Benelux zal kunnen functioneren.

"Ook de politieke wereld zal zich daarbij moeten neerleggen," aldus Vera Dua die meent dat het er nu op aan komt te investeren in duurzame industriële sectoren. "Het overheidsgeld dat bij een uitbreidingsscenario zal gegeven worden aan indirecte investeringen om die uitbreiding mogelijk te maken kan beter gebruikt worden voor economische en mobiliteitsprojecten die wel een duurzame toekomst hebben, die wél zorgen voor jobs mét toekomst. We roepen de Vlaamse regering dan ook op om niet in te gaan op het voorstel Verhofstadt en resoluut te kiezen voor de volksgezondheid, de leefbaarheid van een ganse regio en een duurzame economische toekomst."

zie ook: www.geennachtvluchten.be