ABU

Kabinet heeft te weinig oog voor kansen arbeidsmarkt (22-9-2004)

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) betwijfelt of de arbeidsmarktmaatregelen die zijn afgekondigd in de Miljoenennota 2005 het voorzichtige economische herstel stimuleren. In plaats van de economische groei een impuls te geven door het aantrekkelijk te maken om mensen in dienst te nemen, legt het kabinet de prikkel bij de werkzoekende. Het kabinet creëert daarmee wel meer aanbod maar niet meer vraag. Ten tijde van grote werkloosheid zijn werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt hiervan de dupe. Dit past niet bij de rest van de Miljoenennota die duidelijk gericht is op versterking van de Nederlandse economie.

In de Miljoenennota verwoordt het kabinet zijn verwachting dat de werkloosheid zal oplopen tot boven 550.000. Deze ontwikkeling is - samen met de maatregelen die het kabinet afkondigt - zorgwekkend voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Hulp bij de opstap naar de arbeidsmarkt wordt deze groep onthouden omdat maatregelingen die banen creëren worden afgeschaft. De aanbodgerichte maatregelen die het kabinet voorstelt, bieden voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt daarom weinig kansen en is in ogen van de ABU een dissonant in het pakket van kabinetsmaatregelen.

De ABU betreurt deze ontwikkeling daar de brancheorganisatie op dit moment juist ziet dat het bedrijfsleven inspeelt op de economische groei en op grotere schaal gebruik maakt van uitzendkrachten. Per dag worden maar liefst 15.000 meer uitzendkrachten bemiddeld dan een jaar geleden. Een groot deel van deze uitzendkrachten, die vaker dan gemiddeld een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben, wordt bemiddeld dankzij fiscale aantrekkelijke regelingen. De ABU pleit dan ook voor invoering van fiscale maatregelen waarmee de onderkant van de arbeidsmarkt makkelijker kan instappen.

Tot slot: malafide bureaus
Eens is de ABU het overigens met de aandacht die het kabinet wil besteden aan de bestrijding van malafide bureaus op de uitzendmarkt. Wel waarschuwt de ABU voor een te groot vertrouwen in alleen meer regelgeving die in de praktijk leidt tot extra administratieve lasten voor bonafide ondernemingen. De fraude zit bij malafide bedrijven en de inspanning moet daarom juist gericht zijn op handhaving en controle van wet- en regelgeving bij deze `bedrijven'.