Humanisten willen dialoog

AMSTERDAM, 20040922 -- ' Dialoog maakt vreemden tot naasten', vindt Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond (HV), naar aanleiding van de bezinningsbijeenkomst op prinsjesdag, dinsdagmorgen, voorafgaand aan de opening van het parlementair jaar. De bezinning, georganiseerd door de Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies, wordt elk jaar gehouden als inspiratie voor Kamerleden, ministers en genodigden. Het thema was dit jaar: De vreemde, de naaste.



De Vries wijst er wel op dat de dialoog moeilijker is dan het debat, de nog dominante stijlvorm in de politiek. Daar zou volgens haar meer dialoog welkom zijn. In de politiek gaat het erom de ander behendig te overtroeven. Maar 'dialoog zoekt naar overeenkomsten, los van religie, cultuur of land van herkomst en zonder te willen overtuigen van geloof of gelijk'. Steeds meer ziet zij als basis van alle levensbeschouwingen de mens zèlf. ' Wat ons bindt, is dat we mens zijn'.


Op deze bijzondere en inspirerende bezinningsbijeenkomst waren presentaties van de Raad van Kerken, de Liberaal Joodse Gemeente, platforms van Hindoes en moslims, de Brahma Kumaris Spirituele Akademie en van de Vries zelf namens het HV. Zij werd begeleid door een Alevitische zanger en sazspeler. Hij vertolkte het lied 'Omdat ik een mens ben'. De Alevieten, de gemeenschap van humanistische Turkse Nederlanders, zijn sinds 2003 aangesloten bij de Humanistische Alliantie, het netwerk van humanistische organisaties en instellingen.