Persbericht
22 september 2004, nr. 086
Dit is een gemeenschappelijk persbericht van RIVM en Wageningen Universiteit
Gezonde voeding en leefstijl: ook op hoge leeftijd minder kans op sterfte
Ouderen die zgn. Mediterrane voeding gebruiken, leven gemiddeld langer
dan generatiegenoten die een `gewoon' voedingspatroon hebben.
Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten,
vis en olijfolie en bevat weinig vlees en zuivelproducten. Dat blijkt
uit een groot Europees onderzoek, verricht door Wageningen
Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en
Milieu) in Bilthoven, waarvan de resultaten vandaag worden
gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The
Journal of the American Medical Association. In het onderzoek is
tussen 1990 en 2000 een groep ouderen nauwkeurig gevolgd. Van de groep
met de mediterrane voedingsgewoontes overleed tijdens de
onderzoeksperiode ruim twintig procent minder dan de reguliere groep
die dat voedingspatroon niet volgt.
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat ouderen die Mediterrane
voeding gebruiken over een periode van tien jaar 20 procent minder
risico op sterfte lopen dan ouderen die dat eetpatroon niet volgen.
Niet-roken, matig alcoholgebruik en matige tot intensieve
lichaamsbeweging verlagen elk afzonderlijk het risico op sterfte met
20 tot 35 procent. Ouderen die alle vier onderdelen van een gezonde
leefstijl volgen, blijken over een periode van tien jaar 60 procent
minder kans op overlijden te hebben, vergeleken met ouderen die deze
leefstijl niet of gedeeltelijk volgen.
Deze resultaten zijn afkomstig van een Europees project dat door
Wageningen Universiteit en het RIVM wordt uitgevoerd. Aan dit
zogenoemde HALE (Healthy Ageing: Longtudinal study in Europe) project
namen 1507 mannen en 832 vrouwen uit elf Europese landen deel. Deze
landen zijn: België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Griekenland,
Hongarije, Italië, Nederland (Culemborg en Zutphen), Portugal, Spanje
en Zwitserland. De deelnemers waren tussen de 70 en 90 jaar oud in
1990, het jaar waarin de informatie over voeding en leefstijl factoren
werd verzameld. Tussen 1990 en 2000 overleden 935 personen en werd
informatie over doodsoorzaken verzameld.
Het artikel `Mediterranean Diet, Lifestyle Factors, and 10-Year
Mortality in Elderly European Men and Women; The HALE Project' is
geschreven door Kim T.B. Knoops, Lisette C.P.G.M. de Groot, Daan
Kromhout, Anne-Elisabeth Perrin, Olga Moreiras, Alessandro Menotti en
Wija A. van Staveren. Het verschijnt in the Journal of the American
Medical Association (JAMA) op 22 september 2004 en is te vinden op de
website van de JAMA:
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/292/12/1433
Wageningen Universiteit