PvdA Europees parlement


"Einde maken aan Europese exportsubsidies, goed begin voor startende boeren"

22 september 2004
De Nederlandse sociaal-democraten hebben in het Europees Parlement gepleit voor afschaffing van de exportsubsidies in de landbouw om dat geld in te zetten voor steun aan jonge boeren en duurzame plattelandsontwikkeling.

PvdA-europarlementariër Thijs Berman is van mening dat de Europese Unie niet moet afwachten tot de Wereldhandelsorganisatie een datum heeft bepaald voor afschaffing van de exportsubsidies, maar dat zij hierin juist het initiatief moet nemen, allereerst uit solidariteit met ontwikkelingslanden. "De boeren in de arme landen worden kapotgemaakt door de dumping van onze overproductie op de wereldmarkt, ver onder de kostprijs," zegt Berman, "daarnaast is het zo dat de exportsubsidies toch niet ten goede komen aan de boer, maar terechtkomen bij de tussenhandel en de industrie." Thijs Berman is benieuwd welk standpunt de Nederlandse liberalen vanavond bij de stemming in de landbouwcommissie innemen: "Nationaal heeft de VVD de mond vol van beëindiging van de exportsubsidies en liberalisering van de wereldmarkt, maar in het Europees Parlement stemt de partij bij monde van Jan Mulder telkens tegen zulke voorstellen. Ze spreken met twee tongen."

Verder is de Nederlandse delegatie in de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement van mening dat het vrijgekomen geld gebruikt moet worden voor milieuvriendelijke en duurzame plattelandsontwikkeling. Nog belangrijker is dat er veel meer geld geïnvesteerd wordt in jonge boeren. Thijs Berman: "Startende boeren hebben vaak grote financiële problemen. Er is een budget voor jonge boeren gereserveerd, maar dat voorziet slechts in steun aan 5360 boeren. Dat is niet veel, in ons grote Europa. Toch heeft Europa jonge boeren met hun gezinnen nodig, althans als je plattelandsontwikkeling en het belang van een vitaal platteland serieus neemt."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thijs Berman op 0033-388175479 (kantoor) of 0033-607879637 (GSM).