Gemeente Tilburg

22-9-2004
Project 'Maatschappelijk Werkgeverschap' succesvol

Binnen één jaar bijna 150 mensen op weg naar werk

Het project ¡¥Maatschappelijk Werkgeverschap¡¦ verloopt succesvol. Dit project, bedoeld om mensen met een uitkering aan een baan te helpen, is gestart in september 2003. Binnen één jaar na de start hebben bijna 150 mensen de weg naar werk gevonden.
Mede door de gekozen aanpak is het uitkeringsbestand van de gemeente Tilburg dit jaar niet gestegen maar licht gedaald (0,2%). De landelijke trend is een stijging van 2,2%.

Het project is een belangrijk onderdeel van de nota ¡¥Wat mensen beweegt¡¦ die vorig jaar door Sociale Zaken is uitgebracht. Wethouder Mevis: ¡§Wij richten ons specifiek op de vraag van werkgeverszijde. Hiermee vergroten wij voor mensen met een uitkering de kansen op de arbeidsmarkt. De aanpak werkt, het aantal uitkeringsgerechtigden in Tilburg neemt af. Dit betekent een trendbreuk met het verleden.¡¨

Om dit te kunnen realiseren zijn met een aantal sectoren afspraken gemaakt:
h De gemeente Tilburg en de sector Zorg hebben een convenant voor een gezamenlijk arbeidsmarkt- en werkgelegenheidsbeleid afgesloten. Qua werkgelegenheid levert dit uiteindelijk 160 werkplekken en vacatures op.
h Met de bouwsector is een convenant Leerlingbouwplaatsen ondertekend dat voorziet in voldoende leerwerkplekken voor jongeren en ook nieuwe instroom vanuit het Regiepunt jongeren mogelijk maakt (gestreefd wordt naar 800 ¡¥leerlingbouwplaatsweken¡¦ per jaar). h Technische werkgevers hebben 50 vacatures beschikbaar gesteld voor werkzoekenden.
h Via een witte-werkster-project gaan 25 tot 30 werkzoekenden vanuit het klantenbestand van Sociale Zaken huishoudelijk werk verrichten bij particulieren.
h Door gebruik te maken van de SVWW regeling (Stimuleringsregeling Vacaturevervulling door Werklozen en met Werkloosheid bedreigde werknemers) zijn 100 werkzoekenden begonnen met een kort intensief traject naar werk. Een groot deel van hen zal in 2004 nog uitstromen naar regulier werk.
h Met de logistieke sector wordt, samen met de sector Economische Ontwikkeling van de gemeente, samenwerking gezocht om de werkgelegenheid in de logistiek te bevorderen.
h Via afspraken met uitzendbureaus waarmee de gemeente Tilburg werkt, zullen 30 tot 40 werkzoekenden per jaar uitstromen naar regulier werk.

De Tilburgse aanpak heeft gezien de belangstelling en bezoeken vanuit Ministerie van Sociale Zaken, VNG, veel individuele gemeenten, DIVOSA en congresorganisaties klaarblijkelijk een voorbeeldfunctie.