Verbond van Verzekeraars

Kamer wil provisiesysteem aanpakken

Hoewel minister Zalm het provisiesysteem van intermediairs wil aanpakken, lijken een volledig verbod op afsluitprovisie en het invoeren van volledige provisietransparantie van de baan. Dat is de belangrijkste uitkomst van de plenaire vergadering over de Wet financiële dienstverlening (Wfd), die onlangs in de Tweede Kamer plaatsvond.

Alle partijen waren het er over eens dat adviseurs en bemiddelaars openheid moeten geven over de beloning die ze van financiële instellingen krijgen. De SP had op verzoek van de Consumentenbond twee amendementen op het wetsvoorstel ingediend, om een einde te maken aan bemiddeling die wordt gedreven door de zogenaamde perverse provisieprikkel. Volgens de SP worden intermediairs bij het bemiddelen van producten namelijk te veel gedreven door de afsluitprovisie die ze krijgen: ze zouden sneller geneigd zijn producten af te sluiten bij de aanbieder die de hoogste provisie biedt, dan te kijken welk product het best bij de klant past. Voorafgaand aan de plenaire vergadering dreigde daardoor een volledig verbod op afsluitprovisie. Ook leek het niet ondenkbaar dat intermediairs voortaan volledige provisietransparantie moeten geven. Dat zou betekenen dat ze de klant per product precies moeten vertellen hoeveel provisie ze ontvangen.

Verbond ziet kansen

Hoewel een Kamerbrede meerderheid het provisiesysteem wil aanpakken, lijkt deze dreiging op de korte termijn van de baan. Minister Zalm gaf aan niet nu al maatregelen te nemen, maar heeft de fracties gevraagd hem tot het eind van dit jaar tijd te geven om, samen met de branche en de Consumentenbond, in goed overleg met doeltreffende maatregelen te komen. Gebeurt dit niet of onvoldoende, dan is de kans groot dat de Tweede Kamer in december bij de behandeling van het Besluit Financiële Dienstverlening alsnog besluit tot een verbod op afsluitprovisie en het invoeren van volledige provisietransparantie.

Het Verbond ziet in de stap van Zalm een grote kans voor de sector om zelf met voorstellen te komen en heeft het ministerie van Financiën laten weten de komende tijd een proactieve houding aan te nemen.

Verzekerd!, september 2004